Україна позбавила Росію панування в Чорному морі — яке озброєння допомогло ЗСУ цього досягти, розповів експерт

Чорне море. Фото: odessa-life.od.ua

Росія втратила панування в Чорному морі. Про це сьогодні, 13 лютого, в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав експерт Центру оборонних стратегій, капітан 1-го рангу запасу ВМС України Андрій Риженко.

“Росія втратила панування в Чорному морі, яке мала, особливо в північно-західній частині. Там із початком війни майже всі порти України були заблоковані, спроби заходити в них або виходити припинялися ракетними, артилерійськими ударами. Ми пам’ятаємо, як у березні-квітні російські кораблі з дистанції прямого наведення розстрілювали наші українські порти, ту ж саму Одесу”, — сказав Риженко.

Ситуація змінилася, коли Україна отримала ракети Harpoon й продемонструвала можливості їхнього використання разом з українськими ракетами “Нептун”. Росія була змушена відвести свої кораблі далі, і зараз їх немає в північно-західній частині Чорного моря.

“Свої завдання вони зараз виконують на південь від Кримського півострова. Там вони перебувають. Там їхні стартові позиції. Однак вони знову регулярно обстрілюють нашу прибережну зону і континентальну частину України тими ж ракетами “Калібр” з кораблів і підводних човнів, ракетами “Онікс” П-800 з берегових батарей. Використовують авіацію, яка базується в Криму”, — сказав Риженко.

Він також зазначив, що за останні 2 місяці російські десантні кораблі пройшли ремонти на заводах у Севастополі — і докові, і планові. Зараз вони перебувають у морі на відпрацюванні курсових завдань.

“Ми бачимо, що 810 бригада морської піхоти посилюється в черговий раз якраз матросами з кораблів. Тобто матросів із морських спеціальностей переводять у морську піхоту. Це теж така серйозна тенденція. Стосується Чорноморського флоту і Тихоокеанського, можливо, і Північного”, — сказав експерт.

Він підкреслив, що Україна зараз контролює тільки 20% свого морського узбережжя й попереду ще звільнення частини, яка перебуває в окупації.

Читайте також: Росія використовує в Чорному морі надводні дрони — загрози назвав Попович

Прямий ефір