Це буде взагалі кардинальна зміна понять, — Ягун про можливе постачання танків Abrams і Leopard 2 Україні

Танки "Абрамс". Фото: Facebook/M1 Abrams

Якщо Сполученими Штатами і Німеччиною буде все-таки ухвалено остаточне рішення про передачу танків Україні, це буде кардинальна зміна понять. І цей момент можна назвати переломним. Хоча, по суті, кожен із “Рамштайнів” був для України певною мірою переломним. Таку думку озвучив сьогодні, 25 січня, військовий і громадський діяч, генерал-майор запасу СБУ, заступник голови СБУ (2014-2015 рр.) Віктор Ягун в ефірі телеканалу FREEДОМ.

Експерт зазначив, що однією з ключових проблем у постачанні танків було не саме ухвалення рішення, а наявність техніки безпосередньо зараз, на повному ходу.

“Проблема ж була не тільки в ухваленні кардинального рішення про те, що нам передають. А проблема була в тому, де їх зараз прямо взяти. І ми звертали увагу, ясна річ, саме на “Леопарди”, оскільки вони найбільше підходять нам за своїми характеристиками. І насамперед тим, що попри їхню складність використання, вони є тут, у Європі. Фактично частина з них була готова бути нам передана деякими країнами. І загальна кількість, яку за бажання можна було передати, становила близько 100 одиниць. Якщо збільшувати кількість цих танків, то там треба було вже ухвалювати рішення з підключенням ремонтних бригад, майстерень”, — зазначив Ягун.

За його словами, ті танки, які Німеччина готова вже віддати Україні, — це танки, які вона використовувала в навчальних цілях, на полігонах як танки противника.

“Тобто вони на даний момент у повній боєготовності. Якщо будуть підготовлені екіпажі, вже можна прямо зараз передавати Україні”, — сказав експерт.

Але найбільша кількість танків, яку можна було отримати Україні та які є в наявності — це Abrams (“Абрамс”), каже Ягун.

“Не найновіші, але якісь з останніх модифікацій, які у великій кількості, як для нас, перебувають на спеціальних полігонах збереження в Сполучених Штатах. Їх там тисячі штук”, — уточнив експерт.

Але проблема не в тому, що їх не можуть передати, каже він, а в тому, що ці танки — дуже складна техніка саме в обслуговуванні. Потрібно вирішувати комплекс заходів: разом із танками передавати спеціальні ремонтні підрозділи, готувати військових, механіків, які могли б ремонтувати, передавати запасні частини.

Крім того, за словами Ягуна, найбільша проблема в “Абрамсах” — це двигуни: не дизельні (як у танках “Леопард”), а газотурбінні. 

“Вони фактично являють собою двигуни вертольота. І можете собі уявити, що означає обслуговувати такий більш-менш зрозумілий для наших бійців дизельний двигун. І що таке обслуговувати вертолітні двигуни? Це зовсім інші речі, інший рівень. Але от якщо все ж таки США ухвалять таке рішення, я думаю, що наші хлопці з цим впораються. І це, звичайно, буде взагалі кардинальна зміна понять”, — резюмував Ягун.

Читайте також: Невразливий, точний, маневровий: чому танки Leopard 2 необхідні Україні (ВІДЕО)

Прямий ефір