Кремль програв газову війну — як Німеччині вдалося позбутися енергозалежності (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

Німеччина подолала наслідки відмови від російського газу. Менш ніж за рік побудовано нову інфраструктуру постачання і подолано пік зростання цін на енергію. Як результат — Кремль втратив один із головних важелів тиску на політику Берліна та Євросоюзу. Найбільший імпортер російського газу повністю позбувся цієї залежності, і цей досвід може бути застосований в інших країнах, повідомляє FREEДОМ.

У травні 2021 року Москва постачала Німеччині 62% усього споживаного газу. До того ж Берлін фактично навіть не був проти такої залежності, але ж на той момент Крим уже 7 років як був окупований Росією. Причина — політика канцлерів Шредера і Меркель, які до останнього відмовлялися бачити в Росії загрозу. На початку 2022 року агресивна риторика Кремля підштовхувала новий уряд скоротити постачання газу з Росії. Але через серйозну залежність, протягом 4-х місяців після початку повномасштабної агресії Росії проти України, Німеччина продовжувала закуповувати до третини газу в Росії.

“Не Європа в основному покладалася на російський газ, а саме Німеччина. І це було великою помилкою, і, озираючись назад, важко зрозуміти, як можна було припуститися такої помилки. Адже рішення про будівництво “Північного потоку-2” і продаж наших найбільших газових сховищ “Газпрому”, а наших основних нафтових ресурсів “Роснєфті” було ухвалено 2015 року. За рік після окупації Криму. Це вражає, коли дивишся назад. І саме Європі довелося заплатити ціну за залежність Німеччини від російського газу”, — заявив віцеканцлер, міністр економіки і проблем клімату Роберт Хабек.

Проте, до осені Німеччина відмовилася від російського газу. Для цього Берлін запровадив низку безпрецедентних заходів: споживання енергії промисловістю і громадянами було скорочено, негазові електростанції розконсервували, а саме блакитне паливо почали активніше видобувати в себе і закуповувати в інших країн — насамперед, у Норвегії та Нідерландів. За словами аналітиків, ніхто не вірив, що в такі стислі терміни взагалі можна так кардинально перебудувати енергосистему.

“Перемикнутися з російського газу на постачання з інших країн було дуже складно, бо з Росії сировина надходила вже побудованими трубопроводами, і було простіше просто продовжувати отримувати її, ніж будувати цілу нову інфраструктуру з терміналами уздовж морського узбережжя”, — сказала старша наукова співробітниця Джеймстаунського фонду Маргарита Ассенова в коментарі “Голосу Америки”.

“Влітку, коли Хабек та інші німецькі міністри оголосили про це, я не повірив, що так швидко це вдасться. Зробити це до 2024 року виглядало ще реально, але щоб до кінця 2022-го? Мені це здалося неможливим”, — зазначив аналітик Стокгольмського центру вивчення Східної Європи Андреас Умланд у коментарі “Голосу Америки”.

Крім того, з нуля було організовано систему приймання скрапленого природного газу. Його танкерами постачають США, Канада і Катар, після чого його необхідно повернути в газоподібний стан. Будівництво власних таких заводів займе кілька років. На цей період Німеччина орендувала кілька плавучих платформ. Вони забезпечують близько чверті всього необхідного країні газу. Весь цей досвід перебудови енергетичної інфраструктури тепер застосовують і в інших країнах. Але і в німецькій моделі є слабке місце — радикальна відмова від атомної енергетики. За словами експертів, це — помилковий підхід.

“Так, звичайно, це не варто переймати. І розуміють це і в Європейському Союзі. Ухвалено було кілька місяців тому рішення в Євросоюзі, що все-таки атомну енергетику, і газ, і виробництво електричної енергії з використанням газової генерації не відносити до тих видів генерації, які слід закривати вже одразу”, — коментує директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко.

До вторгнення російських військ до України на Німеччину припадала приблизно третина всього газу, що йшов із Росії до ЄС. Тепер, внаслідок своєчасних рішень, країна, як і весь Євросоюз, позбулися залежності. А Кремль програв енергетичну війну, оголошену Заходу: світова ціна на газ зараз — на чверть нижча, ніж до початку повномасштабного вторгнення Росії до України.

Читайте також: Росія програла першу світову енергетичну війну, яку розв’язала проти Європи, — Плачков

Нагадаємо, раніше Омельченко заявив, що “багатоходівка” РФ, яка спочатку витратила сотні мільярдів євро на будівництво “Північного потоку-1” та “Північного потоку-2”, а потім “допомогла їм потонути”, обійдеться Росії дуже дорого. Замістити китайським та індійським ринками втрату європейського не вдасться.

Прямий ефір