Україна готова стати одним із європейських хабів сучасної “зеленої” енергетики, — Зеленський під час зустрічі з Тіммермансом

Зустріч Володимира Зеленського та Франса Тіммерманса. Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із виконавчим віцепрезидентом Європейської комісії з питань Європейського зеленого курсу Франсом Тіммермансом, який прибув із візитом до Києва. Про це сьогодні, 9 січня, повідомили в Офісі президента України, інформує FREEДОМ.

Під час зустрічі співрозмовники обговорили комплекс актуальних питань двостороннього порядку денного, зокрема в контексті підготовки саміту Україна — ЄС, проведення якого заплановане на 3 лютого в Україні.

Президент розповів Тіммермансу про стан енергетичної системи України, яка регулярно зазнає цілеспрямованих ракетних ударів з боку Росії, та про необхідну допомогу, якої потребує країна для проходження зими. 

“Сьогодні, коли ми захищаємо нашу енергетику разом із Європейським Союзом, і Шарль Мішель, і Урсула фон дер Ляєн, і інші лідери ЄС допомагають нам, зокрема в наданні Україні таких необхідних генераторів і трансформаторів”, — сказав глава держави.

Володимир Зеленський наголосив, що під час відбудови Україна робитиме акцент на реалізації “зелених” проєктів і готова стати одним з європейських хабів сучасної “зеленої” енергетики.

“Ми вже маємо визначитися, якою повинна бути генерація в Україні, якою повинна бути незалежна енергогенерація у Європі в майбутньому. Бо в цій війні ми переможемо, але сусідство з Росією залишиться. І тому Європейський Союз має бути незалежним від будь-яких рішень РФ. Тут ми бачимо себе як надійного партнера в “зеленій” енергетиці”, — зазначив він.

Під час зустрічі акцентувалася увага на важливості подальшого посилення санкційного тиску на Росію, зокрема в енергетичній сфері.

Читайте також: “Принцип батарейки”: якою буде енергосистема післявоєнної України — деталі від експертів

Прямий ефір