Економіка РФ відкидається на рівень 2005-го: втрати за експортом енергоресурсів спрогнозував експерт (ВІДЕО)

Ілюстрація: gettyimages.com

У Росії дуже висока частка експорту у ВВП. Залежно від цін на енергоносії — від 25 до 30%. Для порівняння, у Китаї частка експорту у ВВП становить 19%, у Сполучених Штатах Америки — 12%. Експорт складає більшу частину від доходів російського бюджету, насамперед — експорт енергоносіїв. Про те, як у зв’язку із санкціями втрачатиме ці доходи Росія, сьогодні, 31 грудня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів російський економіст, старший експерт Інституту економічної політики, член ради фонду “Ліберальна місія” Сергій Жаворонков.

Він назвав чотири основні статті енергетичного експорту РФ. На першому місці — сира нафта (приблизно п’ята частина доходів російського бюджету, 111 млрд дол. за підсумками минулого року). Друге місце посідають нафтопродукти (75 млрд дол. за підсумками минулого року). Третє — газ (близько 55 млрд дол.), четверте — вугілля (близько 50 млрд. дол.). За словами гостя ефіру, доходи РФ від експорту цих енергоресурсів упали вже цього року, але це — квіточки.

“Тому що ембарго на російську нафту набуло чинності в грудні, ембарго на нафтопродукти, постачання до Європи набудуть чинності на початку лютого”, — пояснив експерт.

Він нагадав: щодо газу, РФ по суті в серпні оголосила самоембарго, відмовившись постачати газ по “Північному потоку” під надуманими причинами.

“Проте до серпня цей експорт був, і в річній статистиці ці доходи будуть. Щодо сирої нафти експорт навіть трохи виріс, тому що напередодні ембарго європейські країни активно цією нафтою закуповувалися. Але, відповідно, наступного року цього не буде”, — коментує старший експерт Інституту економічної політики.

Оскільки Росія постачала до країн Європи близько 50% сирої нафти, більшу частину — морем, то експерт прогнозує, що експорт російської сирої нафти впаде на 35%.

“Його можна намагатися перенаправити на далеке зарубіжжя, але в грошах це буде не дуже вигідно”, — наголосив гість ефіру.

З російськими нафтопродуктами, за його словами, ситуація ще драматичніша.

“Десь 65% здійснювалося експорту до Європи. І це на експорт відправити взагалі нема куди, бо й Китай, й Індія самі є експортерами нафтопродуктів. Вони мають НПЗ, вони потребують сирої нафти, а нафтопродуктів вони аж ніяк не потребують”, — констатував Жаворонков.

За газом російський експорт вже за підсумками цього року скоротився на 44%, незважаючи навіть на те, що до серпня РФ експортувала його до Європи.

“Наступного року, я вважаю, що втрати будуть на рівні 65%, тому що газ — трубопровідний, його перенаправити нікуди”, — зазначив гість ефіру.

На його думку, санкції загалом відкинуть Росію приблизно на 20 років тому.

“Вона відкидається десь на рівень середини нульових років, року 2005-го”, — припустив Жаворонков, нагадавши, що протягом останнього десятиліття економіка РФ стагнувала.

Разом ыз тим він вважає, що у разі зміни політичного режиму Росія зможе відновитися раніше, ніж через 20-30 років, як прогнозує деякі експерти.

“Якщо буде інший режим, який не воюватиме з усім світом, то я вважаю, що відновлення може бути досить швидким: буквально за кілька років… Якщо уявити, що завтра президентом Росії буде не Путін, а хтось інший, хто виведе війська, хто відновить курс на співпрацю з розвиненими країнами, то я не думаю, що це буде так катастрофічно — 20-30 років. Санкції знімуть, якщо Росія припинить захоплювати чужі території”, — вважає Сергій Жаворонков.

Читайте також: Найцікавіше буде наступного року: як вплинули санкції Заходу на економіку Росії (ВІДЕО)

Прямий ефір