Українці зможуть обміняти старі лампочки на нові LED-лампи: деталі програми

Ілюстративне фото: newch.tv

Відмовитися від ламп розжарювання та перейти на LED-технології. Уже незабаром українці зможуть безкоштовно обміняти старі лампочки на енергоефективні світлодіодні аналоги просто в найближчому відділенні “Укрпошти”. Це допоможе розвантажити енергосистему України. Як можна зробити обмін, і наскільки це важливо для української енергосистеми — у матеріалі FREEДОМ.

Жителька Львова Діана вже підготувала три лампи розжарювання на обмін. Каже, хотіла замінити їх давно, адже працюють вони недовго, а електроенергії споживають багато.

“По-перше, я зараз, як і всі українці, як можу, так і допомагаю нашій енергосистемі. І взагалі, використання LED-ламп має низку переваг над лампами розжарювання. Вони заощаджують до 90% споживання електроенергії. І ще один вагомий плюс: термін роботи цієї лампи дуже великий, вона не потребує постійної заміни, як лампа розжарювання”, — розповіла Діана.

Згідно з програмою безкоштовного обміну, загалом планується замінити до 50 млн старих лампочок на нові, енергоефективні світлодіодні джерела світла. Кожен повнолітній громадянин України зможе отримати до 5 таких ламп, принісши із собою рівну кількість ламп розжарювання.

“Якщо говорити про економію, під час заміни звичайних лампочок розжарювання на LED-лампи економія — за рахунок того, що ці лампочки менше споживають електроенергії, а по-друге, вони довговічніші, гарантія може сягати і 2, і 3 роки. У такому разі економія може сягати до 80%”, — пояснив голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко.

Як повідомляє Міністерство економіки України, заміну ламп проводитимуть у відділеннях “Укрпошти”.

“Тепер, щоб знизити навантаження на енергетичну інфраструктуру, нам доводиться впроваджувати різні, зокрема нетрадиційні, заходи з енергоефективності. Проста заміна старих лампочок на нові LED-лампи може заощадити країні в пікові години до 1,5 гігават електроенергії. Це дуже суттєва економія. Для порівняння: заміна 50 млн LED-лампочок розвантажить роботу цілого реактора атомної електростанції”, — наголосила перша віцепрем’єр-міністерка, міністерка економіки України Юлія Свириденко.

Щоб стати учасником програми із заміни ламп, попередньо потрібно буде залишити заявку в застосунку “Дія”.

“Добре, якщо таке можливо, це дуже добре. Звичайні лампи швидко перегорають. Якщо світло вимикають, а потім вмикають, а лампа була ввімкнена, то вона може одразу перегоріти. Тож такі лампи не практичні”, — каже житель Львова Борис.

Європейська комісія готова виділити 30 млн євро. Ця сума покриє купівлю майже 30-ти млн світлодіодних ламп. Про це під час енергетичного “Рамштайну” повідомила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

“Ми всі уважно вислухали президента Зеленського, який звернувся до міжнародної спільноти щодо надання 50 млн LED-ламп для українських осель. Вони важливі, бо на 88% більш енергоефективні, ніж старі лампочки. Це надзвичайне енергозбереження”, — зазначила голова Європейської комісії.

Наразі український уряд працює над тим, щоб усі процедури з боку ЄС були завершені до кінця року, і вже в січні вдалося запустити програму.

Читайте також: Україні потрібно перелаштовуватися на децентралізоване виробництво і споживання електроенергії, — Закревський

Прямий ефір