Скільки танків тримають у резерві росіяни для війни з Україною, розповів аналітик (ВІДЕО)

Зруйнований танк РФ в Україні. Фото: armyinform.com.ua

Близько 10-15 тис. танків для війни в Україні Росія тримає в резерві. Але вони за своїм технічним станом залишають бажати кращого. Тим часом президент РФ Путін дав вказівку побудувати три нові заводи з виготовлення військової техніки. Але таких підприємств для забезпечення потреб армії РФ потрібно в рази більше. А щоб почати їхнє будівництво, треба обійти санкції, тож наразі це лише розмови. Про це сьогодні, 24 грудня, в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав військовий аналітик Олексій Гетьман.

“На складах у них, за різними підрахунками, від 10 до 15 тис. танків, які вони теоретично можуть залучити до війни проти України. Але, за даними американської розвідки, ці танки на консервації, і перебувають у жахливому стані. Фактично відремонтувати і поставити до ладу можна не більше 3 тис. танків”, — пояснив аналітик.

І для того, щоб це зробити, потрібен час. Наприклад, щоби привести до ладу Т-72, треба приблизно два-три тижні, а на ремонт танків складніших, Т-80, знадобиться десь місяць-півтора місяця. Це на один танк, каже Гетьман.

“Раніше, у 2020-2021 роках, військово-промисловий комплекс РФ міг виробляти або ремонтувати близько 50 одиниць важкої техніки. З них приблизно половина — це танки. Якщо перевести сьогоднішній військово-промисловий комплекс Росії на роботу з коефіцієнтом 1,8, тобто шість днів на тиждень 12 годин на день, то це приблизно 900 машин на рік вони можуть виробляти. З них — приблизно 450-500 танків. Розконсервація піде трохи швидше. Але знову ж таки, це не більше 3 тис. танків. Тому, коли вони говорять про те, що треба збільшити сухопутні війська, збільшити взагалі чисельність військовослужбовців, то збільшити людьми можна, а ось технікою — не зовсім зрозуміло, де вони збираються брати її в такій кількості”, — сказав аналітик.

Він зазначив також, що мало дати вказівку побудувати завод. Є певні технічні обмеження, які обійти просто нереально.

“Путін прийшов, дав команду, що треба наростити виробництво, поставити нову техніку. Він не пошкодує на це грошей. І грошей, найімовірніше, у РФ вистачає, судячи з їхніх золотовалютних резервів. Але не гроші будуть виробляти техніку, необхідно побудувати заводи. Він дав команду побудувати три. Однак вони ще не готові швидше працювати з урахуванням тих потужностей, які на сьогодні є. Ну як швидше, швидше викруткою крути? Є певні технічні обмеження, які обійти просто неможливо”, — пояснив Гетьман.

Якщо Росія планує перевести всю промисловість на військові рейки, для цього тоді потрібно не три заводи, а щонайменше 30, вважає аналітик.

“Тоді, якщо їм вдасться це побудувати, обходячи санкційні обмеження, тоді можна говорити про те, що дійсно вони зможуть виробляти кратно більше техніки, ніж сьогодні. А поки що це просто розмови”, — резюмував він.

Читайте також: Збільшити до 1,5 млн осіб армію планує РФ — що задумали в Кремлі (ВІДЕО)

Раніше керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко сказав, що Росія безумовно програє гонку озброєнь. Військово-промисловий комплекс РФ був дуже інтегрований у західний і, як результат, не є самодостатнім.

Прямий ефір