Потрібно бути готовими, що ДРГ з’являтимуться в прикордонних областях України, — експерт

Юрій Федоров. Скриншот: uatv.ua

Диверсійно-розвідувальні групи (ДРГ), закинуті до Києва на початку повномасштабної війни, складалися з “беркутівців”, які втекли. Про це сьогодні, 23 грудня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив військово-політичний експерт Юрій Федоров.

“Відомо, що коли тільки почалася війна, то диверсійні групи, зокрема й ті, які були закинуті до Києва, там було досить багато російських диверсантів, їх було сформовано з колишніх співробітників “Беркута”, які втікали в Росію після 2014 року, і там їх пригріли, потім із них сформували такі розвідувальні угруповання, які були закинуті до Києва, а багато хто був уродженцем цього міста. Отже, відрізнити їх від киян досить важко. Тож у цьому може бути небезпека такого роду персонажів”, — сказав він.

Так військово-політичний експерт прокоментував інформацію, що напередодні в Сумській області було затримано російську ДРГ.

“ДРГ можуть влаштовувати все, що завгодно. Направлення ДРГ — це стандартна практика. Думаю, що та затримана група, вона не перша і не остання. Звичайно, відправляють добре підготовлених часто диверсантів. Це, в основному, люди з бригад спецпризначенців ГРУ, зараз ГРУ перейменували в Головне управління Генштабу, це військова розвідка, це такі диверсійні групи. Вони можуть підірвати лінію електропередач, можуть спробувати влаштувати диверсію на якомусь важливому елементі інфраструктури, якщо ракетами не можуть дістати до якоїсь підстанції розподільчих мереж, або проникнути на територію теплоелектростанції, так, хіба мало, які важливі об’єкти”, — пояснив Федоров.

Експерт уточнив, що ДРГ можуть проникати і на військові, і на цивільні, і на політичні об’єкти.

“Ми ж не знаємо, які завдання були поставлені перед цією групою. Може бути ліквідація, скажімо, регіональної адміністрації. Таке теж може бути. Це стандартна практика, і потрібно бути готовим до того, що такі групи з’являтимуться, звичайно, насамперед у прикордонних областях, тому що проникнути далеко на територію України — це завдання не просте”, — заявив Юрій Федоров.

Читайте також: Формування ударного угруповання може тривати місяць-півтора — загрозу наступу з Білорусі оцінив Коваленко

Нагадаємо, як заявив голова Служби зовнішньої розвідки України (2005-2010 рр.) Микола Маломуж, військове командування РФ та ФСБ прорахувалися, адже доповідали російському президенту Володимиру Путіну, що Україна не готова до активної оборони.

Прямий ефір