Лукашенко вже ухвалив рішення щодо війни з Україною, — білоруський опозиціонер

Олександр Лукашенко. Фото: belta.by

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко вже ухвалив рішення про участь білоруської армії у війні з Україною. Таку думку сьогодні, 16 грудня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив представник Народного антикризового управління і Координаційної ради Білорусі Валерій Мацкевич.

“Лукашенко, на моє особисте переконання, насправді вже ухвалив рішення про участь у сухопутній операції. Непрямі ознаки про це говорять. Єдине, що їх з Путіним стримує сьогодні, — це, по-перше, настрої в білоруському суспільстві, в білоруській армії попри цілодобову пропаганду. Білоруси досі не розуміють, навіщо їм воювати з Україною, оскільки не в історичному, не на генетичному, не на якомусь іншому рівні в нас ніколи для цього не було приводів”, — сказав Мацкевич.

За інформацією білоруської опозиції, коли сформується ударне угруповання, можливо, це буде ближче до весни, Лукашенко буде готовий віддати наказ.

На переконання Мацкевича, Путін хоче використовувати білоруських військових винятково як “гарматне м’ясо”, щоб “розміновувати поля на кордоні з Україною”, кидати їх в атаки у перших рядах.

“І ніхто з білоруських військовослужбовців не хоче собі такої долі. Тим паче, ще раз підкреслю, у білоруської армії немає відповідей, навіщо їм брати участь в інтересах Путіна, у російській агресії. І в принципі, постійно обговорюється тема як, яким чином, якщо будуть якісь накази або їх ігнорувати, або дезертувати”, — зазначив опозиціонер.

Він вважає, що участь у сухопутній операції Білорусі, тобто наступ на Київ, буде плачевною для режиму Лукашенка. Однак, Путін не залишив Лукашенку вибору.

“Лукашенко сам себе загнав у такий цугцванг, який він крок не робить, це наближає його кінець. Тобто якщо він не братиме участі, ми розуміємо, що перед ним поставлені вже дуже жорсткі умови. Якщо він братиме участь, то та лояльна до нього частина сил спеціальних операцій, вони просто не здатні будуть виконати жодної бойової задачі і можуть просто залишитися добривом десь у районі Шацьких озер”, — сказав Мацкевич.

Він також нагадав, що і зараз з території Білорусі в Україну летять ракети, бо саме Лукашенко надав російській окупаційній армії цю можливість.

“І ми розуміємо, що власне, в планах Путіна, щоб Білорусь залишалася балконом Кремля так званим. І поки Білорусь перебуває в розпорядженні Лукашенка як гауляйтера Путіна, у Києва завжди буде загроза агресії. Саме тому, звісно ж, зі свого боку і білоруський народ, і демократичні сили готуються до того, щоб не дозволити російській агресії розгорнутися повною мірою”, — підкреслив Мацкевич.

Читайте також: Загроза наступу з Білорусі — своїм баченням поділився генерал Маломуж

Раніше військовий і громадський діяч, генерал-майор запасу СБУ Віктор Ягун поділився думкою, що Путін намагається втягнути у війну Білорусь, тому що Росія зазнає труднощів із забезпеченням людського ресурсу, з кадрами в командуванні військами.

Прямий ефір