РФ піднімає авіацію, щоб визначити позиції української ППО, — експерт

Ілюстративне фото: ukrinform.ua

Російські окупанти спочатку ціляться по системі протиповітряної оборони (ППО), а потім б’ють по об’єктах інфраструктури. У такий спосіб Збройні сили РФ намагаються вимотати українську систему ППО. Про це сьогодні, 11 грудня, в ефірі телеканалу FREEДОМ повідомив завідувач сектору Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Іжак.

За його словами, не вся авіація російських окупаційних військ завдає ударів, але більшість літаків несуть загрозу, залежить від авіації.

“СУ-25 — ударний фронтовий літак. Бомбардувальні літаки, як ТУ-22, ТУ-95 та ТУ-160, звичайно, несуть ракети та стріляють у глибину території. Тому завжди, коли піднімаються такі літаки повинні включатися системи ППО. Росіяни іноді це використовують, щоб виявити, де знаходяться наші засоби протиповітряної оборони: одночасно піднімають авіацію та літаки дальньої радіоелектронної розвідки, щоб зрозуміти, де увімкнулися радари. Спочатку б’ють по ППО, а потім по об’єктах”, — розповів він.

Експерт зазначив, що ракетний удар російських окупантів 5 грудня 2022 року був малоефективним: 80% ракет збила українська система ППО. Також його за словами росіяни активно займаються перебазуванням стратегічної авіації, оскільки поки не розв’язали проблему з безпекою аеродромів.

“Вони перебазуються з таких баз як “Енгельс”, ця база створювалася після кінця Другої світової війни спеціально для стратегічних бомбардувальників: там потужна логістика, склади крилатих ракет і недалеко є база ядерної зброї, яка у разі ядерної війни чіпляється на бомбардувальники. Перекинути бомбардувальники — означає вивести їх з-під удару, з інших аеродромів вони не можуть легко завдавати ударів, і будуть там заховані”, — наголосив Олексій Іжак.

Читайте також: База “Енгельс-2” — єдина в РФ для обслуговування бомбардувальників Ту-160: шкоду від атаки дронів оцінив експерт (ВІДЕО)

Прямий ефір