База “Енгельс-2” — єдина в РФ для обслуговування бомбардувальників Ту-160: шкоду від атаки дронів оцінив експерт (ВІДЕО)

Ту-160. Фото: wikipedia.org

Удари по авіабазах на території РФ — серйозний ляпас для російської протиповітряної оборони та російської стратегічної авіації. Насамперед це стосується бази “Енгельс-2” у Саратовській області, оскільки іншої такої, де можна було б обслуговувати стратегічні бомбардувальники-ракетоносці Ту-160, у Росії немає. Про це у прямому ефірі телеканалу FREEДОМ повідомив кандидат історичних наук, професор Празького муніципального університету, російський військовий експерт Юрій Федоров.

“База “Енгельс-2”, по якій було завдано удару, судячи з усього, безпілотниками, — унікальна, тому що це єдина база в Російській Федерації, яка обслуговує найсучасніші в Росії важкі бомбардувальники Ту-160. Усі інші бази не мають для цього необхідного устаткування. А бомбардувальник Ту-160 — дуже примхлива машина, і її потрібно постійно контролювати, обслуговувати, проводити регламентні роботи, перевіряти після польоту та приземлення. Таке обладнання було лише на базі “Енгельс-2”, — пояснив експерт.

Для стратегічних бомбардувальників-ракетоносців Ту-95МС у європейській частині РФ є й інші авіабази. Проте, як зазначає гість ефіру, їх не надто багато і, крім того, більшість із них розташовані на півночі Росії

“Припускалося, що з них ці бомбардувальники літатимуть через Північний полюс у напрямку Америки над арктичними морями, виходитимуть на рубіж атаки та запускатимуть крилаті ракети по американській території. Десь поблизу України розташована ще авіабаза в Моздоку, де також є Ту-95. Але ця база теж перебуває в межах досяжності тих озброєнь, якими було завдано удару по Енгельсу”, — коментує Юрій Федоров.

Він зазначив, що удари безпілотників викликали велику тривогу в російському військовому командуванні.

“Уперше з’ясувалося, що один із компонентів стратегічних сил перебуває під ударом і може бути виведений з ладу”,— коментує експерт.

Федоров також звернув увагу на те, що з трьох літаків, які, найімовірніше, постраждали від ударів, один, мабуть, уже не підлягає відновленню.

Читайте також: Історичний момент полягає в тому, що Україна може завдавати ударів у глибокому російському тилу, — журналіст (ВІДЕО)

Нагадаємо, у понеділок, 5 грудня, безпілотні літальні апарати атакували російські військові аеродроми стратегічної авіації: “Дягілєво” в Рязанській області та “Енгельс” у Саратовській області.

Прямий ефір