“Терористичний статус” РФ дозволить направити заморожені російські активи на допомогу Україні — думка експосла США

Визнання Росії державою — спонсором тероризму дозволить західним країнам направити заморожені російські активи на підтримку України. Таку думку в інтерв’ю телеканалу FREEДОМ висловив посол США в Україні (2006-2009 рр.) Вільям Тейлор.

Він упевнений, що за партнерами по НАТО і Євросоюзу “рано чи пізно США офіційно ухвалять рішення про те, що Росія є державою — спонсором тероризму”.

“Гадаю, що так. Правда в тому, що росіяни — це справді терористи, вони тероризують українців. Оголошення Росії державою — спонсором тероризму — це політичне рішення, до якого, гадаю, прийде адміністрація Байдена. Конгрес США чітко дав зрозуміти, що вважає Росію терористичною країною. Є й інші парламентські органи по всьому світу, які роблять подібні заяви, інші країни, які називають Росію державою, яка підтримує тероризм”, — сказав Тейлор.

Новий міжнародний статус Росії допоможе спрямувати заморожені на Заході російські активи на допомогу Україні.

“300 млрд дол. резервів Центрального банку РФ, які зберігаються в банках G7 (країн “Великої сімки”), вже заморожені. І в кожній із цих країн мають бути здійснені юридичні кроки, щоб дозволити урядам брати ці гроші та вкладати їх у фонд відновлення України. Вкладати їх у фонд, який би дозволив українському уряду використати ці кошти для оплати солдатам, працівникам охорони здоров’я, вчителям, державним службовцям. Ці гроші потрібні українському народу, уряду України”, — зазначив експосол.

Росіянам у будь-якому разі доведеться платити репарації Україні, упевнений дипломат.

“Добре, що росіяни вклали свої гроші у банки G7, що дозволяє цим банкам та урядам G7 заморозити, а потім конфіскувати ці гроші та помістити їх у міжнародний фонд відновлення України”, — додав Тейлор.

Повна версія інтерв’ю: Переговори з РФ, звільнення Криму та допомога Заходу: інтерв’ю з експослом США в Україні Вільямом Тейлором

Нагадаємо, 21 листопада Парламентська асамблея НАТО оголосила Росію державою — спонсором тероризму. Таке ж рішення 23 листопада ухвалив Європарламент. На цей момент Росію державою-терористом визнали парламенти окремих країн — Естонії, Латвії, Литви, Польщі, Чехії та Нідерландів.

Прямий ефір