“Дуже чекали, коли нас звільнять і ми будемо вільні”: репортаж із деокупованого Херсона (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

Життя у звільненому від російських окупантів місті Херсоні починає входити у звичне річище. Відновили роботу банки, пошта та супермаркети. До міста повертається електропостачання. До мережі вже під’єднано чверть побутових споживачів міста. Це завдання було нелегким, адже, відступаючи, російські війська майже повністю знищили всю критичну інфраструктуру. Води й тепла в Херсоні поки що немає, а обстріли не припиняються. Десятки вибухів там чути щодня, повідомляє FREEДОМ.

За два тижні після деокупації гуманітарна ситуація в Херсоні залишається складною. Місто перебуває під постійними російськими обстрілами. Воду туди привозять волонтери. Опалення також відсутнє, але багатьох херсонців це не лякає.

“Нічого, ми вже звикли. Взяли дві цеглини, поставили на газ і так гріємося. У ковдру закуталися і все. І все буде добре в нас. Головне, щоб вони нас не обстрілювали. Це найголовніше. Коли воно бахає, не знаєш, що робити. А так ми дуже довго цього чекали, коли нас звільнять і ми будемо вільні. Це найголовніше. Люди вийшли на вулицю. Хоча можна побачити кого-небудь. А все інше буде в нас. Найкраще”, — каже місцева жителька Людмила.

“Обстріли тривають, але зате можна вільно дихати. Вільно ходити, не озиратися. Тому загалом прогрес. Нічого страшного, переживемо. Виживемо. Буде все нормально”, — сказав місцевий житель Юрій.

Під’єднання електропостачання відбувається поетапно. Насамперед — лікарні та інші важливі об’єкти, потім будинки без газопостачання.

В одному з 9-поверхових будинків зараз живуть 15 осіб. Вони об’єдналися в одну сім’ю. У підвалі багатоповерхівки люди облаштували бомбосховище. Там є запас води, встановлені пральні машини та печі. Усі дев’ять місяців вони ховаються там від обстрілів. Кілька підземних кімнат тепер можуть слугувати спальнями.

Але, попри щоденні удари російської армії, довоєнне життя у звільненому місті налагоджується. Відновили роботу банки, “Укрпошта” та служби доставки. Люди шикуються в черги, щоб отримати посилки. Відновили роботу й супермаркети. Під час окупації на прилавках магазинів були лише російські товари, які везли з тимчасово окупованого Криму. За словами жителів, продукти намагалися купувати місцевого виробництва на ринках.

“Дуже раді, що нарешті Україна в Херсоні. Ціни взагалі казка. Усе беремо. І цукор по 33 гривні, і борошно. Дитині йогурти. Ми не їли їх 8 місяців ці йогурти”, — поділилися жителька Херсона Оксана.

Херсонці скучили за українськими товарами, а особливо за цінами. За російських окупантів усе було дорожче в 3-4 рази.

“Порівняно з тим, як ми жили в окупації, то ціни чудові. Цукор, припустимо, в “АТБ” 39. Ми цукор купували 70, 100 був. Прокладки 180 гривень. А зараз ми купили 24 гривні”, — розповіла місцева жителька.

Життя в Херсоні поступово входить у звичне річище. Але російські війська продовжують обстрілювати місто. Місцева влада та волонтери готові евакуювати тих, хто наважиться виїхати.

Читайте також: “Потихеньку все буде нормально. Україна — це наше”: про ситуацію в Херсоні розповіли жителі в черзі по воду (ВІДЕО)

Як повідомлялося раніше, в Херсоні відкрито 6 “Пунктів незламності”, ще 2 — у Білозерці та Бериславі. Надалі мають відкритися ще 10. Там люди матимуть змогу отримати необхідну допомогу, а також під’єднатися до інтернету. Завдяки такій ініціативі люди відчувають підтримку влади та відчувають, що вони не самі.

Читайте також: 770 млн грн виділено з держбюджету — виплату пенсій відновили у звільненому Херсоні (ВІДЕО)

Прямий ефір