Різноплановість заяв і дій окупаційних військ, спрямованих на те, щоб заплутати ЗСУ, заплутала їх самих, — Гуменюк

Ситуація на Херсонському напрямку складна, російські окупанти продовжують мародерство, вносять сум’яття серед місцевих жителів з метою примусити людей покинути свої домівки. Про це сьогодні, 9 листопада, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповіла керівниця об’єднаного пресцентру Сил оборони півдня Наталія Гуменюк.

“Ситуація досить напружена, складна, тому що дійсно різноплановість їхніх заяв і дій окупаційних військ, які в принципі спрямовані на те, щоб заплутати Збройні сили України, заплутала їх самих. Вони настільки загрузли в пропаганді того, що вони відступають і йдуть, що вже самі не можуть знайти свої підрозділи навіть на географічному ландшафті відкритих достатньо херсонських степів”, — сказала вона.

Насправді, додала Гуменюк, оборона Херсона росіянами обладнана, є рубежі.

“Триває мародерство, спроба вносити сум’яття в розуміння місцевим населенням того, що відбуватиметься. Триває ускладнення гуманітарної ситуації. Вони намагаються, відімкнувши від електрики і зовнішнього зв’язку зі світом місцеве населення, зімітувати все-таки переміщення, при тому, що переправи закрили, але контрольовано ще поки що слідує транспорт, навантажений намародереним майном, Каховською дамбою та альтернативною переправою уздовж Антонівського мосту. На лівому березі вони намагаються все-таки населення переконати переміститися за межі 15-кілометрової зони, натякаючи, що все-таки техногенна катастрофа, пов’язана з Каховською дамбою, ще поки що можлива”, — розповіла керівниця об’єднаного пресцентру Сил оборони півдня.

Також вона прокоментувала заяву одного з відомих колаборантів про нібито “розв’язку подій і готовність до ухвалення складних рішень”.

“Вони досить довго готують ґрунт уже до певного сприйняття тих подій, які назрівають. І настільки метушлива їхня політика і подальша розкладка ситуації, що вони ще самі не усвідомлюють, яке рішення їм доведеться ухвалювати. Але кожне з цих рішень для них буде важким. Хоч залишатися і битися за Херсон, — це буде битва дуже серйозна. Хоч збирати речі та йти на лівий берег — це рішення для них також характеризується як складне. Нас влаштовує будь-яка розв’язка подій. Ми готові до будь-якого розвитку”, — заявила Гуменюк.

Керівниця об’єднаного пресцентру Сил оборони півдня підтвердила інформацію, що ворог мінує в Херсонській області об’єкти критичної інфраструктури.

“У них є ця практика, і ми спостерігаємо в усіх деокупованих населених пунктах те ж саме, залишені після себе такі неприємні сюрпризи, які стосуються конкретно об’єктів критичної інфраструктури. І абсолютно очевидно, що їхні дії і вздовж усього узбережжя Дніпра саме такі — це замінування. І самого берега, це і підрив усіх плавзасобів, які гіпотетично можуть бути використані нашими військами під час форсування Дніпра. Це і мінування об’єктів критичної інфраструктури, і періодично підриви цих об’єктів”, — повідомила Наталія Гуменюк.

Читайте також: ЗСУ знищили склади російських боєприпасів біля Снігурівки й Костромки, — ОК “Південь”

Нагадаємо, раніше депутат Херсонської обласної ради Сергій Хлань розповів, що військові Російської Федерації ходять Херсоном переодягнені у цивільний одяг. Російські окупанти розмістилися на об’їзній та окружній дорогах в районі фортифікаційних споруд, які вони збудували. На бойових позиціях вони у військовій формі.

Прямий ефір