Ідеологи війни: хто переконав Путіна розпочати вторгнення в Україну — подробиці (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

Активно обговорювати необхідність нападу на Україну у Кремлі розпочали у 2021 році. Затяті прихильники повномасштабної війни — секретар Ради безпеки Росії Микола Патрушев та директор Федеральної служби безпеки Олександр Бортніков. Саме вони остаточно переконали президента Володимира Путіна розпочати вторгнення, пише видання The Times, посилаючись на книгу журналіста Оуена Метьюза. Автор стверджує, що Патрушев і Бортніков вселяли Путіну думку про необхідність “превентивного” удару по Україні, нібито через загрозу з боку Заходу, інформує FREEДОМ.

“Ці люди справді мають відношення до підготовки та розробки всіх військових операцій, і не лише військових, а й політичних. Скажімо так, Шойгу (міністр оборони РФ — ред.) і Золотов (директор Федеральної служби військ національної гвардії — ред.) входять до списку споживачів інформації, яка готується і Бортніковим і Патрушевим очолювані ними структурами ФСБ, в цьому випадку слід зазначити, що Україна входила до зони відповідальності їхніх повноважень”, — розповів експерт із комунікацій Міжнародного центру протидії російській пропаганді Дмитро Громаков.

Видання The Times пише, що Патрушев один із небагатьох, хто входить у вузьке коло президента Російської Федерації. Їхні дружні відносини розпочалися ще на зорі кар’єри Путіна в Комітеті державної безпеки СРСР (КДБ). Тривали й після того, як той став президентом, саме Микола Патрушев був ініціатором розгортання репресивної машини всередині країни та бачив у Заході ворога.

“Патрушев із Путіним вони ще з часів КДБ були знайомі, тому там дуже високий рівень довіри. Патрушев один із найвпливовіших людей у ​​команді Путіна. Він один із не багатьох, хто може зберігати статус не першої людини в команді, але при цьому людини, яку Путін сприймав колись як старшого товариша”, — зазначив російський опозиційний політик Дмитро Гудков.

Згадує журналіст Оуен Метьюз та міністра оборони РФ Сергія Шойгу. Проте йому відводять роль виконавця, а чи не ідеолога. 

Автор також стверджує, що на руку партії війни зіграла пандемія COVID-19, а точніше ізоляція президента Росії через неї. Доступ до кремлівського диктатора мали лише кілька людей, Патрушев із Бортніковим були серед них.

“Апетит Путіна до ризику зріс у міру того, як його хватка в Росії посилилася. Коло його радників звузилося, і в цьому маленькому колі ніколи не ставили під сумнів його міркування чи майже містичну віру в те, що його доля — відновити сферу впливу Росії”, — наголосив директор Центрального розвідувального управління США Вільям Бернс.

Щоправда, переконали вони президента Російської Федерації лише в тому, в чому він сам був упевнений. Адже партія війни у ​​Росії створювалася роками, і лобіював її сам Володимир Путін.

“Навряд чи хтось може у чомусь переконати Путіна через 20 років після приходу його до влади у Росії. Тому, найімовірніше, ці люди давали інформацію, згідно з якою Путін міг зважитися на повномасштабне вторгнення в Україну”, — сказав Громаков.

Розрахунок був насамперед на розкол усередині України, вважають експерти.

“Був розрахунок, що народ України, який втомився від усієї цієї демократії, як вони кажуть, не підтримає владу, а підтримає російські окупаційні війська і з радістю кинуться до обіймів Росії, яка врятує їх від незрозумілого політичного режиму, що встановився після 2019 року. Вони цілеспрямовано знищували репутацію президента Володимира Зеленського, репутацію Офісу президента України та взагалі українського політикуму”, — акцентував Дмитро Громаков.

Попри те, що бажання завоювати нові території України з’явилося у Путіна задовго до 24 лютого, остаточне рішення було ухвалено спонтанно.

Газета The Times стверджує, що більшість представників російської еліти, навіть членів Ради безпеки, не знали про рішення Путіна розпочати війну аж до 21 лютого.

“Рішення остаточно було прийнято в останній момент, тому що люди всередині системи мене ще в лютому переконували, що війни не буде. Люди рівня як мінімум міністрів, люди з фінансового блоку теж не знали. Вони навіть не встигли підготуватися, це означає, що їх не попередили”, — поділився Дмитро Гудков.

Також видання, посилаючись на прессекретаря президента РФ Дмитра Пєскова, пише, що звернення Путіна про початок так званої “спецоперації” було записано 23 лютого. А вже рано-вранці 24 лютого російська армія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну.

Читайте також: У російських підручниках історії вже виправдовують відсутність успіхів своєї армії: що це означає, пояснив правозахисник (ВІДЕО)

Прямий ефір