Російські окупанти продовжують викрадати українців і масово грабувати Херсон, — облрада

Ілюстративне фото: ukrinform.ua

У тимчасово окупованому місті Херсон зараз небезпечно, триває розграбування та викрадення людей. Про це сьогодні, 4 листопада, в ефірі телеканалу FREEДОМ повідомив перший заступник голови Херсонської обласної ради Юрій Соболевський.

“Сказати, що місто зараз без контролю з боку окупаційної “влади” не можна. Там залишається досить велика кількість і фсбівців, і росгвардійців, і військових. Інша справа, що багато хто з них зараз ходить у цивільному одязі для того, щоб теж не привертати уваги. Взагалі вони намагаються в місті військових не тримати. Крім військових частин”, — розповів він.

За словами першого заступника голови Херсонської облради, окупаційна “влада” намагалася зробити так, щоб не дуже велика кількість військовослужбовців перебувала в місті, тому що їм дуже складно їх контролювати.

“Їм теж не було вигідно, щоб поки вони там, тривав масовий некерований грабіж та інші злочини щодо мирного населення, бо це ламало картинку, що російська армія прийшла когось визволяти і що їм хтось радий. Тому їх намагалися тримати поза межами міської межі. У місті все ще дуже небезпечно, тому що вони досі проводять рейди. У нас є інформація, що продовжують викрадати людей, і триває масове розграбування як комунального сектора, так і приватного”, — повідомив Соболевський.

Він констатував, що випадки викрадення людей окупантами траплялися, трапляються і, на жаль, траплятимуться, доки не буде повністю деокупована Херсонська область.

“Це факт. Кількість людей, які там зникли, дуже велика. Кількість людей, які пройшли через так званий підвал, ще більша. На щастя, ті люди, яких вони відпускали, мали змогу виїхати з області після цього. І вони вже, перебуваючи на підконтрольній Україні території в безпеці, дають свідчення. А дехто, попри те, що пройшов через цю страшну процедуру, поки що відмовляється давати свідчення, боїться, бо на окупованій території перебувають їхні родичі, члени родин, і вони бояться помсти з боку окупаційного режиму. Розуміють, що для цих людей нічого святого немає взагалі”, — каже Соболевський.

За його інформацією, була поширена практика російських окупантів під час затримання людей, щоб вони були деморалізовані до допиту, їх спеціально 2-3 доби тримали поруч із камерами, де проводилися допити.

“Щоб вони могли весь цей час чути крики, і тільки після цього цих людей починали допитувати. Той обсяг злочинів, який вони скоїли, це не люди, це орда. І я сподіваюся, що кожен із них буде притягнутий до відповідальності”, — резюмував Юрій Соболевський.

Читайте також: Російський рубль припинив ходіння в Херсоні, окупанти готують відхід, — Хлань

Раніше Соболевський розповів, що гуманітарна ситуація в Херсоні вкрай складна — росіяни намагаються зробити так, щоб життя в тимчасово окупованому місті стало нестерпним.

Прямий ефір