Горять кілька діб: який вигляд мають та як використовуються окопні свічки (ВІДЕО)

Окопні свічки. Скріншот: uatv.ua

У машині волонтерів, які допомагають мешканцям Бахмута (Донецька обл.) та військовослужбовцям Збройних сил України, поруч із продуктами — коробка так званих окопних чи бліндажних свічок. Ці саморобні свічки можуть безперервно горіти годинами, іноді — по кілька діб, повідомляє FREEДОМ.

Волонтери везуть допомогу мешканцям: картоплю, моркву, капусту, продуктові набори з крупою, борошном, консервами. Місто Бахмут залишається найгарячішою точкою на карті Донецької області й перебуває під безперервним обстрілом. У підвалах та укриттях ховаються близько 10 тис. жителів Бахмута. Допомога їм вкрай потрібна.

За словами волонтерів, насамперед вони допомагають військовослужбовцям Збройних сил України, які обороняють місто, — возять допомогу на передову. Але за можливості забезпечують і мирне населення.

Бійцям, серед іншого, везуть окопні свічки. Військові їх уже випробували та залишилися дуже задоволені.

“Ми вперше привезли. Дуже сподобалось. Хлопці кажуть: “Ще є? Ще привезіть!” — розповів волонтер.

Окопна свічка — це консервна банка, в якій спіраллю розміщений гофрований картон і залитий воском або парафіном.

За словами волонтерів, горіти така свічка, залежно від розмірів, може до двох діб. За її допомогою можна розігрівати їжу, а можна натопити нею бліндаж.

Читайте також: “Заночував у іншому місці, а сьогодні приїхав — пів будинку немає”: репортаж із Бахмута, який 5 місяців атакує армія Росії (ВІДЕО)

Прямий ефір