Свіжомобілізовані росіяни не працюють як посилення фронту, а як матеріал, який переходить в обмінний фонд, — Гуменюк

Ілюстративне фото: ukrinform.ua

Наразі загальне угруповання окупаційних військ на півдні України налічує близько 40 тисяч військовослужбовців. Також було зафіксовано прибуття на правий берег близько 3 тисяч свіжомобілізованих. Але це говорить лише про те, що вони готувалися до того, щоб тримати оборону. Про це сьогодні, 2 листопада, в ефірі телеканалу FREEДОМ повідомила керівниця Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня Наталія Гуменюк.

“Але наша робота, наше методичне вогневе ураження, яке ми здійснюємо досить регулярно, постійно проріджує цей контингент. І, крім того, дуже серйозний перехід в обмінний фонд того самого посилення, яке вони собі привезли у вигляді “мобіків”. Але вони не працюють як посилення фронту, вони працюють як матеріал, який переходить в обмінний фонд. Тому що вони розуміють, що вони не готові воювати. Вони усвідомлюють, що їх кинули без забезпечення, вони розуміють, що вони не мають достатнього озброєння та засобів захисту. Тому максимально ефективно, що вони можуть зробити, це — здатися”, — розповіла вона.

Також Гуменюк прокоментувала інформацію про те, що солдати регулярної армії РФ наразі займаються мародерством, бо розуміють, що цей рубіж їм не втримати. Замість них ненавчених, неодягнених, неозброєних кидають на вірну смерть у величезних кількостях мобілізованих.

“Приблизно так і є. Крім того, як психолог скажу, що це, напевно, і спосіб зняття нервової напруги, в якому безпосередньо перебувають навіть ті самі штатні підрозділи, які вже досить довго там перебувають, усвідомлюють безперспективність своїх подальших бойових дій і розуміють, що треба хоча б встигнути зібрати те, що зможеш зібрати, евакуювати в безпечніше місце для того, щоб і потім самому переміститися туди і максимально швидко разом з усім майном виїхати. Оскільки навіть сліди наздогнання нашими підрозділами ворожих підрозділів, коли їх розбивали, дуже красномовно говорять про те, що з військової техніки висипається неймовірна кількість зібраного скарбу по домівках місцевих жителів, які справді набираються від посуду до постільної білизни. І цей стан нервової напруги таким чином вони і знімають, заспокоюючи себе, що ось я не дарма на цій війні. Тому що усвідомлення у них уже прийшло, що вони тут зайві, вони тут без перспектив, вони тут для того, щоб померти. І ось це спроба зібрати добро і з ними кудись умикнути — це спроба психологічного пошуку свого місця в житті”, — сказала керівниця Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня.

Вона підтвердила інформацію, що новомобілізовані гинуть, зокрема й у Херсонській, Луганській та Донецькій областях.

“Так, абсолютно точно. І втрати ворога досить вагомі. Досить промовисті цифри. З кожним днем все жахливіше. І, на жаль, ці заклики “ми йдемо, ми сильні” тощо лунають тільки з-за поребрика. Тому що ті, хто вже переступив цей рубіж, прийшли на нашу землю і побачили, в яку справді операцію, так скажемо в лапках, їх втягнули. Вони усвідомлюють, що це операція ампутації здорового глузду”, — резюмувала Наталія Гуменюк.

Читайте також: Нових російських мобілізованих на Херсонщині тримають під охороною, щоб не розбіглися, — Соболевський

Раніше Гуменюк розповіла, що Збройні сили України на півдні країни продовжують виснажувати сили російських окупантів. Резерви, які солдати ЗС РФ облаштували у регіоні, перебувають під вогневим контролем українських захисників.

Прямий ефір