Атаки на об’єкти енергетики України провокують локальні проблеми, — Оржель про енергетичний терор РФ

Олексій Оржель. Скріншот: uatv.ua

Російські атаки на об’єкти енергетичної інфраструктури України провокують локальні проблеми, але енергетики працюють та відновлюють об’єкти та вузли. Про це сьогодні, 1 листопада, в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав ексміністр енергетики та довкілля України Олексій Оржель.

“Треба говорити про те, що енергетики працюють і відновлюють усі пошкоджені об’єкти та вузли. Якщо навіть говорити про гідроелектростанцію та про удари, які були більш ранніми по енергетичній інфраструктурі, вони (російські військові, — ред.) б’ють по об’єктах, які беруть участь у покритті піків споживання, про які завжди говорять, що необхідно заощаджувати. Вони б’ють по тій генерації, яка може видати електричну енергію саме тоді, коли треба. Гідроелектростанція може включити свої гідроагрегати і випустити воду тоді, коли це потрібно для системи. Вони намагаються дійсно максимально ускладнити життя наших диспетчерів і цим призвести до тих необхідних обмежень споживання, які зараз задіяні”, — сказав Оржель.

Він зазначив, що це негативно впливає на діяльність та комфорт українців.

Водночас, за його словами, у глобальному масштабі Україна має резерв потужності, є можливості для того, щоб перепідключити навантаження.

“Якщо дивитися історично, то за радянських часів було збудовано досить велику кількість генерації, яка на сьогодні може бути задіяна десь на 30-35%. Вона перебуває у нормальному стані, щось законсервовано, щось справді вже, напевно, працювати не зможе… Зараз з урахуванням падіння споживання поточною генерацією перекрити потребу України можливо. Рашисти можуть зробити лише локальні проблеми, знищити деякі локальні об’єкти або пошкодити. Поки що енергетики відновлюють ці об’єкти, необхідно в цих зонах відключення перечекати ці моменти”, — сказав Оржель.

Він наголосив, що гідроспоруди в Україні знищити складно, але це можливо. Тому такі об’єкти вимагають відповідно захисту протиповітряної оборони.

Однак зараз російські окупанти б’ють ракетами саме по підстанціях та трансформаторах зв’язку, щоб вимкнути ці об’єкти із системи.

“А от якщо ми почнемо отримувати певний дефіцит електротехнічного обладнання, яке необхідне для відновлення, ну це, до речі, також є викликом”, — вважає Оржель.

У цьому питанні, за його словами, Україні можуть допомогти міжнародні партнери.

Читайте также: Росіяни випустили понад 50 крилатих ракет: наслідки ранкового удару по Україні

Прямий ефір