“Брудна бомба”: що відомо про цю технологію та чому Росія говорить про це (ВІДЕО)

Ілюстративне фото: Facebook

Начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов назвав “чимось на кшталт жарту” заяви російських окупантів про нібито розроблення Україною “брудної бомби”. Київ не планував і не планує нічого подібного, додав він у коментарі CNN. Крім того, Україна запросила інспекторів Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) перевірити об’єкти, де, як стверджує РФ, розробляють бомби, повідомляє FREEДОМ.

Міністр оборони Росії Сергій Шойгу продовжує лякати лідерів силових відомств інших країн нібито підготовкою Україною “провокацій” із застосуванням “брудної бомби”. 26 жовтня після дзвінків міністрам оборони Франції, Туреччини, США та Великої Британії, Шойгу телефонував ще до Індії та Китаю. Росія навіть ініціювала засідання Ради безпеки ООН для обговорення “брудної бомби”, не надавши жодних доказів цим звинуваченням.

Тим часом з’являються відомості про те, що так звану “брудну бомбу” роками могла випробувати сама Росія.

“Їх не наважуються застосовувати секти, злочинні угруповання та терористи лише тому, що ефект впливу абсолютно невідомий. Він може бути пізнаний та вивчений лише внаслідок багаторічної серії дорогих та небезпечних експериментів. Єдина країна, яка має такий досвід, — це Росія. На островах Ладозького озера, в безпосередній близькості від Ленінграда, майже 30 років проводилися експерименти з “брудними бомбами”, — написав російський опозиційний журналіст Олександр Невзоров у Telegram.

“Було два моменти. Перший — у них була аварія на підприємстві “Маяк”, який також займається переробленням палива та радіоактивних відходів. І тоді знамените поширення рутенію-108 усім світом було зафіксовано. Другий випадок — на півночі закривали морські шляхи та торгові, випробували… так і не зізналися, що вони там творили, але 5 співробітників “Росатому” тоді під час випробувань загинули”, — розповів керівник Державної інспекції ядерного регулювання України (2017-2021 рр.) Григорій Плачків.

Інформація про “брудну бомбу” стала часто з’являтися у медіа ще на початку сторіччя. Після терактів 11 вересня 2001 року в США почали побоюватися, що Аль-Каїда спробує використати так звану “брудну бомбу” у терактах.

“Брудна бомба” — якийсь штамп із часів Холодної війни, кажуть експерти. Сама бомба — це динаміт з додаванням радіоактивних речовин. Під час вибуху речовини розкидає довкола, і вони заражають територію. Це не ядерна зброя, нічого подібного ніколи не використовували. Росія безпідставно звинувачує Україну вже не вперше.

“Російська Федерація дуже сильно співпрацює з Іраном. Вірус інформаційний щодо брудних ядерних технологій звідкись звідти. Вони заразилися. Зазвичай, дійсно, терористичні організації використовують ядерний матеріал. Цю історію про “брудну бомбу” я чую від 2017 року. РФ колись розганяла інший фейк — що, наприклад, Державна інспекція передала Національній гвардії України чи іншим силовим структурам високоактивні джерела іонізуючого випромінювання для проведення диверсії у Донецькій та Луганській областях”, — коментує Плачков.

Експерти розповідають, в Україні, яка має кілька АЕС, справді є відпрацьоване ядерне паливо. Це не секрет. Рівень його збагачення не є високим, а всі відходи під контролем МАГАТЕ. А Росія має значно більше ресурсів для виготовлення “брудної бомби”. Наприклад, близько 6% усіх світових запасів родовищ урану, а тепер і сховище ядерних відходів на тимчасово окупованій російською армією Запорізькій АЕС. Україна за раніше чинними угодами передавала федерації своє ядерне паливо.

“У них і атомних електростанцій багато, у них унікальні технології, у них єдині блоки на швидких нейтронах, такої технології немає ні в кого у світі. Вони навіть брали наше паливо до 2021 року. Росіяни приймали паливо з наших атомних електростанцій, де також могли отримувати цінні продукти розпаду, цінні елементи, які утворюються під час роботи ядерного палива в активній зоні”, — розповів Плачков.

У Пентагоні заявили, що спроба звинуватити в чомусь Україну — лише надуманий привід для можливої ​​ескалації у розв’язаній Росією війні. У НАТО назвали дзвінки міністра оборони Росії Шойгу абсурдними.

“Ми також бачили, як Росія звинувачує Україну у підготовці до використання радіологічної “брудної бомби”. Абсурдно. Союзники відкидають це відверто неправдиве звинувачення, і Росія не повинна використовувати неправдиві приводи для подальшої ескалації війни”, — заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

Якщо Москва каже, що ніби Україна щось готує, значить Росія вже давно це підготувала, наголошує президент України Володимир Зеленський.

“Усі бояться, що існує ядерна загроза. Ви знаєте, так, останнім часом усі говорять про якусь “брудну бомбу”. Так вся ця риторика походить саме від Російської Федерації, загроза саме від них. Вони окупували нашу атомну станцію, погрожують окупацією та підривом гідроелектростанції. Маємо те, що маємо”, — сказав глава Української держави.

Аналітики впевнені, що нові звинувачення України пов’язані із черговими поразками російської армії на полі бою.

“Вона погрожувала знищенням Чорнобильської АЕС, катастрофою на Запорізькій АЕС, вона загрожувала тактичною ядерною зброєю, коли звільнялася Харківська область. І щоразу, коли Росія відчуває, що вона втрачає захоплені території, вона не може впоратися конвенційними методами, тобто веденням бойових дій”, — каже військово-політичний оглядач групи “Інформаційний спротив” Олександр Коваленко.

А Україна, як заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, залишається відданою стороною Договору про нерозповсюдження ядерної зброї. Київ не має жодної “брудної бомби” і придбання її не планується.

Читайте також: Виправдання військових поразок, підготовка провокації, примушення до переговорів: що стоїть за російським фейком про “брудну бомбу”

Прямий ефір