Виявлення воєнних злочинів РФ уповільнює мінна небезпека — деталі від радника глави МВС (ВІДЕО)

Масове поховання в Ізюмі. Фото: t.me/synegubov

Одразу після звільнення тих чи інших територій України від російських загарбників неможливо встановити весь масштаб звірств, яких вони накоїли. Причина — мінна небезпека. Через те, що території заміновані окупантами, виявлення слідів злочинів йде повільніше, ніж того хотілося б правоохоронцям. Про це сьогодні, 28 жовтня, розповів радник міністра внутрішніх справ України Ростислав Смирнов у прямому ефірі телеканалу FREEДОМ.

Він наголошує, що піротехніки працюють буквально 24 години на добу, проте насамперед займаються гуманітарним розмінуванням — доріг, населених пунктів. Поховання ж жертв російської агресії знаходять у лісках, лісопосадках.

“Якщо говорити в цілому по країні, то у нас потенційно небезпечна територія близько 176 тис. кв км. Це, на секундочку, майже 30% від території України”, — коментує Смирнов.

Він зізнається, що як звичайна людина хотів б, щоби більше жодних поховань правоохоронці не знаходили. Проте, на жаль, вони відшукуються на деокупованих територіях.

“Як показує практика, це триває. Як тільки ми звільняємо якісь території, ми ще, на жаль, не знаємо всіх тих звірств, яких накоїли тут солдати Російської Федерації. Але ми обов’язково… повинні довести всі ці кримінальні справи до міжнародних судів, щоб ці люди більше ніколи не почувалися звичайними людьми”, — наголошує радник міністра внутрішніх справ.

Він підкреслює, що воєнні злочини не мають терміну давності, і люди, які їх вчинили, “мають все життя озиратися на всі боки”.

“Меч справедливості він такий, що він приходить рано чи пізно. Ми, звичайно ж, хочемо, щоб це було набагато раніше. Будемо робити все для цього. Але в будь-якому випадку, ми не дамо спокою [воєнним злочинцям], скільки б не знадобилося часу”, — заявив Ростислав Смирнов.

Читайте також: Вдають цивільних: як “вираховують” переодягнених окупантів, розповіли у МВС (ВІДЕО)

Прямий ефір