Вдають цивільних: як “вираховують” переодягнених окупантів, розповіли у МВС (ВІДЕО)

Ростислав Смирнов. Фото: Facebook

На звільнених територіях українські правоохоронці проводять фільтраційні заходи, однією із цілей яких є виявлення російських солдатів. Деякі з них, не встигнувши втекти, наприклад, під час деокупації Харківської області, перевдягалися у цивільний одяг, намагаючись вдавати місцевих. Про це сьогодні, 28 жовтня, у прямому ефірі телеканалу  FREEДОМ розповів радник міністра внутрішніх справ України Ростислав Смирнов.

“Міністерством внутрішніх справ України на деокупованих територіях були, зокрема, створені фільтраційні пункти. Мета у них загалом одна — спілкування та збирання всієї доказової бази, інформації серед мешканців, які були під окупацією. Зокрема щоб виявити, чи немає, наприклад, серед місцевого населення переодягнених солдатів Російської Федерації. Коли вони тікали, багато хто, не встигаючи втекти зі своїми основними частинами, знімали форму, одягали цивільний одяг, вдаючи, що вони цивільні”, — говорить Смирнов.

За його словами, “вирахувати” переодягнених окупантів не надто складно, є певний алгоритм, до уваги беруть не лише говірку.

“Ставлять питання на знання місцевості, деяких моментів історії… і багато іншого”, — пояснює радник міністра внутрішніх справ.

Крім виявлення російських солдатів, які не встигли втекти, фільтраційні пункти використовуються для пошуку диверсійно-розвідувальних груп та колаборантів, збору доказової бази у воєнних злочинах окупантів.

На сьогодні, за словами Смирнова, щодо воєнних злочинів РФ в Україні відкрито майже 40 тис. справ.

Читайте також: Понад 39 тис. кримінальних справ за злочини РФ відкрито за 8 місяців війни, — радник глави МВС України

Прямий ефір