Україна отримає 500 млн євро військової допомоги, а військовослужбовців навчатимуть у країнах ЄС, — Борель

Жозеп Боррель. Фото: ap.org

Європейський Союз виділить Україні 500 млн євро з Європейського фонду миру для фінансування постачань Силам оборони України. 15 тисяч українських військовослужбовців пройдуть навчання у рамках Місії військової допомоги Україні від ЄС. Про це сьогодні, 17 жовтня, заявив верховний представник ЄС з питань закордонних справ та безпекової політики Жозеп Боррель, інформує FREEДОМ.

“У нас була можливість поспілкуватися з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою, який виступив у Раді з відеоконференції з бомбосховища. Думаю, це вперше, коли ми розмовляємо з міністром, який спілкується з нами з бомбосховища, доки Росія продовжує завдавати ударів по Києву. І я хочу чітко сказати: підтримка України залишається нашим головним пріоритетом”, — наголосив він.

Глава європейської дипломатії зазначив, що першочерговим завданням Європейського Союзу є підтримка України перед обличчям жорстокого вторгнення.

“Путін програє. Путін програє політично та морально. Попри це, він продовжує ескалацію, зокрема через невиборчі атаки на цивільні об’єкти по всій Україні, як ми бачили сьогодні вранці”, — заявив Боррель.

Він повідомив про створення місії військової допомоги Європейського Союзу Збройним силам України.

“Навчання відбуватиметься на території Європейського Союзу. Мета Місії — навчити для початку близько 15 тис. військовослужбовців. Можливо, і більше, але перша мета — навчити 15 тис. солдатів”, — йдеться у повідомленні верховного представника.

Жозеп Боррель також розповів про виділення 500 млн євро з Європейського фонду миру для оборонних потреб України. Загальна сума допомоги, за його словами, становить 3,1 млрд євро.

Читайте також: Борель, як офіційний представник ЄС, дав гарантію безпеки для України, — Умланд

Прямий ефір