Боррель, як офіційний представник ЄС, дав певну гарантію безпеки для України, — Умланд

Жозеп Боррель. Фото: ap.org

Захід може вступити у війну, якщо РФ застосує ядерну зброю в Україні. Президент РФ Володимир Путін має серйозно сприйняти застереження Заходу. Про це сьогодні, 17 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив німецький політолог, аналітик Стокгольмського центру досліджень Східної Європи Андреас Умланд, коментуючи висловлювання голови європейської дипломатії Жозепа Борреля про те, що РФ має розуміти, що у разі ядерного удару по Україні відповідь буде.

“З боку Європейського Союзу досить дивовижна заява, бо це, в принципі, означає, що західні країни вступили б у цю війну, якщо справді відбудеться застосування ядерного озброєння по Україні, про що, на жаль, доводиться говорити. Це в принципі вихрдить за межі, так би мовити, того, що записано у вашингтонському договорі НАТО або в Лісабонському договорі Європейського Союзу, тому що там лише передбачено взаємну військову допомогу для членів НАТО або для членів ЄС. А ось пан Боррель, як офіційний представник ЄС, у принципі дав, я б сказав, певну таку гарантію безпеки для України. Це, звичайно, не те, що хотілося, цього мало, це поки що стосується ядерної зброї в такому однозначному сенсі, але це краще, ніж нічого, і це, я б сказав, набагато більше, ніж можна було ще очікувати, скажімо, рік тому”, — сказав він.

Політолог зазначив, що якби Боррель рік тому зробив таку заяву, це спричинило б великий скандал і обурення.

“А тепер це вже здається цілком природним таким висловом. І я сподіваюся, що Путін на тлі також того, що вже відбувалося щодо допомоги Заходу для України та санкцій Заходу проти Росії, він сприйме це застереження серйозно”, — заявив Андреас Умланд.

Читайте також: Нова світова реальність: революційний виступ топдипломата ЄС Жозепа Борреля

Нагадаємо, раніше Умланд висловив думку, що розв’язана Росією війна в Україні змінює весь світ. Адже вона зачіпає не лише регіональні інтереси безпеки окремих країн, а й всю європейську та світову безпеку.

Прямий ефір