Вперше за 100 років у Москви дефолт за зовнішнім боргом: експерт — про наслідки санкцій та втрати економіки РФ

Москва. Фото: ukrinform.ua

Міністерство фінансів Російської Федерації на секретному засіданні у присутності вищого політичного керівництва відзвітувало про втрати від міжнародних санкцій. Оцінка охоплює падіння на фондових ринках у банківському та грошовому секторах. Про це сьогодні, 15 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів заступник голови Ради Національного банку України Василь Фурман.

“За інформацією агентства Bloomberg, Росія втратила перші 300 млрд дол. заморожених активів Центрального банку. Україна хоче, щоб ці активи пішли на відновлення нашої економіки. Іде складна робота над тим, щоб ці гроші законним шляхом було інвестовано в країну”, — сказав експерт.

Другим джерелом втрат Фурман назвав заморожені євробонди, довгострокові цінні папери у сумі 4,6 трлн руб.

“Росія допустила дефолт, тоді Україна, яка воює з непростим економічним станом, дефолту не допустила, а реструктуризувала свій зовнішній борг. Вперше за 100 років у Росії дефолт за зовнішнім боргом, за внутрішнім востаннє був 1998 року”, — повідомив він.

Третя втрата Росії через санкції — падіння на 40% капіталізації російських компаній на фондовому ринку, зазначив експерт.

“Наприклад, коли був масований ракетний удар по містах України 11 жовтня, акції “Газпрому” лише за один день втратили в ціні 15%”, — сказав він.

Також Фурман наголосив на втраті 10% російського банківського капіталу.

“У доповіді йдеться і про інші наслідки санкцій для фінансового сектора Росії: таких, як відключення від системи SWIFT, потрапляння під санкції 80% активів банківського сектора та втрати доступу до необхідного обладнання та програмного забезпечення. Санкції впливають, але треба говорити про ефективний контроль за виконанням цих санкцій. Приклади 2014 та 2015 років показують, що застосування санкцій не працює без контролю за їхнім виконанням”, — сказав він.

Експерт наголосив, що міжнародні партнери та Україна вже вибудовують ефективний механізм контролю за введенням вторинних санкцій.

“Багато банків припиняють обслуговувати, наприклад, картки “Мир”, — внутрішні картки РФ. Великі китайські, турецькі, індійські банки відмовляються обслуговувати ці картки, бо бояться зустрічних санкцій з боку Мінфіну США. Вони не хочуть ризикувати”, — наголосив Василь Фурман.

Читайте також: Російський “Газпром” втратив свою нішу на газовому ринку Європи, — Крутіхін

Прямий ефір