Як петербурзькі військкомати намагалися призвати на війну в Україні померлих, жінок та людей з інвалідністю — подробиці

Частичная мобилизация в РФ. Фото: lrt.lt

Жителі міста Петербург скаржаться на помилки часткової мобілізації, яку 21 вересня оголосив президент Росії Володимир Путін. Військкомати забирають до військових частин людей, які явно не відповідають критеріям. Комісари кажуть, що винні самі військовозобов’язані: вони нібито не повідомляють, що мають підстави для відстрочки — наприклад, інвалідність або кілька дітей. Видання “Папір” зібрало випадки, які найбільш яскраво свідчать про проблеми путінської мобілізації, інформує FREEДОМ.

Мерці. У Петербурзі повістки приходять людям, які померли кілька місяців (і навіть років) тому

Петербурженка анонімно розповіла виданню “Медіазона“, що 23 вересня поліцейські прийшли з повісткою на ім’я її дядька, який помер 9 років тому.

Силовики близько 15 хвилин намагалися потрапити до квартири та казали, що якщо їх не впустять, вони викличуть працівників МНС Росії та винесуть двері. Коли їм відкрили, виявилося, що людина, на чиє ім’я оформлена повістка, вже давно мертва.

На початку жовтня у Червоногвардійському районі Петербурга на фронт намагалися призвати чоловіка, який помер 2 роки тому. Про це розповіла його вдова, пише видання “Ротонда“.

“Я можу повідомити лише місце перебування чоловіка. Нехай туди йдуть та особисто вручають повістку”, — написала жінка.

10 жовтня читач “Паперу” Святослав поділився, що повістку хотіли вручити 40-річному чоловікові, який помер у квітні 2022 року.

До своєї смерті цей чоловік понад 10 років стояв на обліку в одному із психоневрологічних диспансерів міста, розповів Святослав. Померлий був рядовим ракетним військом стратегічного призначення.


Жінки. Військкомати Петербурга надіслали повістки громадянці Ізраїлю та петербурженці з ліцензією на зброю

12 жовтня у Петербурзі військкомат намагався закликати Авіталь Парфененко — громадянку Ізраїлю, яка не мешкає в Росії. Про це у Facebook повідомила її мати Марина Писаренко.

За словами жінки, Парфененко має інвалідність зору, а також перенесла трансплантацію нирки.

“Представники комісаріату ломилися у двері, незважаючи на всі обтяжливі обставини, що м’яко кажучи, і вимагали видати “бійця” зростом 149 сантиметрів. Так, і головне, “боєць” — громадянин Ізраїлю, де щасливо проживає”, — каже Писаренко.

На початку жовтня повістки також прийшли двом мешканкам Червоногвардійського району міста Петербург.

Однією з них, 43-річній Надії, папір поклали до поштової скриньки, пише “Фонтанка” з посиланням на її чоловіка.

Жінка не проходила військової підготовки. Друга мешканка району, 35-річна Людмила, пов’язала отримання повістки з наявністю у неї ліцензії на вогнепальну зброю та зареєстрованої на її ім’я мисливської рушниці.

У жовтні у Фрунзенському районі міста військкомат намагався закликати мешканку України, повідомляє “Ротонда” з посиланням на знайому жінку. Двері співробітникам військкомату відчинили призовну матір, повістку вона не взяла.

Людей із проблемами зі здоров’ям. Повістки приходять навіть петербуржцям з інвалідністю

Наприкінці вересня у Петербурзі мобілізували 28-річного Єгора (ім’я змінено) з нирковими кольками, ускладненими гідронефрозом.

Молодій людині не можна піднімати важкі предмети, вона часто непритомніє. Після отримання повістки Єгор прийшов у військкомат із документами, які доводять його непридатність (є у розпорядженні “Паперу”). Проте військовий комісар відмовився його слухати і заявив, що медичну комісію проведуть уже у військовій частині Кам’янки.

На військових зборах Єгорові стало погано — з нирок почав виходити камінь. Хлопця відправили до центральної лікарні Виборга. Завдяки цьому він не вирушив на фронт.

У жовтні в Червоногвардійському районі повістку видали чоловікові з бронхіальною астмою, коли він прийшов на прийом до терапевта. На випадок звернуло увагу видання “Фонтанка”, якому написав сам чоловік.

За даними видання, він хотів стати на диспансерний облік в алерголога в поліклініці за новим місцем проживання, проте під час прийому до кабінету зайшов чоловік, який вручив йому повістку.

Співрозмовник “Фонтанки” розписався у документі, хоча через захворювання раніше мав інвалідність.

В управлінні з питань міграції Петербурга повістку вручили чоловікові із зором -19 Джамалу, коли він прийшов поставити батька на міграційний облік. Про це 6 жовтня Telegram-каналу “Mash на Мийці” розповів сам чоловік.

У Джамала подвійне громадянство — Таджикистану та Росії, куди він переїхав 2009 року. На батьківщині його не призвали на службу і визнали непридатним через проблеми із зором. Пізніше цей випадок звернув увагу віцегубернатор Петербурга Борис Піотровський.

За його словами, якщо після перевірки з’ясується, що молоду людину не можна було закликати, її повернуть додому.

Багатодітні батьки та єдині годувальники. У Петербурзі їм приходять повістки попри заборону

11 жовтня у Червоногвардійському районі в поштову скриньку поклали повістку батькові шістьох дітей. Про це він розповів “Фонтанці“.

“Те, що в адміністрації району немає інформації про те, що маю шість дітей, – виключено, тому що вони мені видавали довідку про багатодітність, та й взагалі діти зі мною прописані в одній квартирі, а саме туди і прийшов повістка”, — додав петербуржець.

Чи пішов чоловік у військкомат і чи відправили його на службу, невідомо.

У Красносільському районі також збиралися мобілізувати батька п’ятьох дітей.

Арташесу Хачатряну вручили повістку 4 жовтня, того ж дня його дружина звернулася зі скаргою на сторінку губернатора. Наступного дня, коли Хачатрян прийшов до військкомату, йому видали відстрочку. 8 жовтня про ситуацію у своєму Telegram-каналі розповів віцегубернатор Петербурга Борис Піотровський.

У Петербурзі, крім того, намагаються незаконно мобілізувати чоловіків, на утриманні яких перебувають пенсіонери та родичі з інвалідністю.

Фотограф Станіслав Лієпа розповів, що на початку жовтня йому намагалися вручити повістку, коли він подавав документи на закордонний паспорт до Міністерства внутрішніх справ Кіровського району.

Аргумент, що чоловік доглядає інваліда І групи, не змінив позицію співробітника відомства — у фотографа не прийняли заяви на оформлення закордонного паспорта без підписання повістки.

48-річного петербуржця Сергія Штиволоки мобілізували попри те, що на його утриманні перебуває мати з інвалідністю. Про це повідомив Telegram-канал “Обережно, новини” з посиланням на слово дочки Штиволоки.

Чоловік отримав повістку у перший день мобілізації, 21 вересня. При цьому представники військкомату знали, що він доглядає родичку.

Після звернення журналістів влада заявила, що не бачить правопорушень у мобілізації Штиволоки.

Віцегубернатор Кирило Поляков додав, що “не кожен випадок догляду за людиною з інвалідністю є підставою для отримання відстрочки від армії”.

Читайте також: “Облава” біля метро — у Москві та Санкт-Петербурзі масово вручають повістки (ВІДЕО)

Прямий ефір