ЗСУ знищили близько 80% елітних частин РФ, — Маломуж про ресурс російської армії

Микола Маломуж. Скріншот: uatv.ua

Росія вичерпала свої ресурси вже до червня, про заміну кадрів не йдеться. Про це сьогодні, 4 вересня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив генерал армії України, екскерівник Служби зовнішньої розвідки України Микола Маломуж.

“Тоді якраз було заявлено паузу для перегрупування та комплектації нового складу, а це вже був вимушений захід. Як би Путін там не розповідав, що він готовий захопити Донбас, південь і далі продовжувати затяжну війну, але резерви вичерпалися. Найголовніше, що було… відсутність підготовленого бойового складу. Офіцери молодшої, середньої і навіть вищої ланки”, — наголосив Маломуж.

Він додав, що ЗСУ знищили близько 80% елітних частин РФ. А той резерв, який сформувався зараз, — це залишки з мобілізованих по областях, добровольців та ув’язнених, але це непідготовлені бійці.

“Давали завдання губернаторам, службі покарання, у колоніях зібрати десятки тисяч, вийшло близько 1000 осіб, і всі вони бояться йти на фронт, окремі десятки пішли. Тоді усіляких біженців, безробітних. Назбирали кілька сотень осіб. Російська залізниця (РЖД) — воєнізована структура, кілька мільйонів осіб. Тому як останній резерв Путін поставив завдання вже їм — давайте зберемо зі свого особового складу, десь скоротимо можливості тих, хто вже працює на залізниці, якісь є інші суміжники. І з кількох мільйонів хоча б начерпати кілька тисяч нових військовослужбовців, більш підготовлених та ефективніших. Але це не вдається. Зараз, за ​​всіма оперативними даними, люди практично не йдуть, зрозуміли, що йде дуже потужне перемелювання сил та засобів. Лише близько 50 тисяч убитих. Загалом це десь 120-130 тисяч виключено із особового складу. За всіма показниками, як за указом Путіна, мають збільшити на 130 тисяч військовослужбовців, це не та частина, яка вирішить завдання. Тим більше, що вони не можуть це зробити зараз”, — розповів генерал.

За його даними, в армії РФ близько 1 млн 135 тисяч особового складу військовослужбовців. Забезпечити потрібно приблизно два мільйони.

“Звичайно, так розчленувати Росію та кинути всі війська на всі напрямки неможливо. Тим більше, що пріоритет на Україну для “спецоперації”. Це майже неможливо. Тому той резерв, який сформував зараз до 10-12 тисяч третій армійський корпус, це вже із залишком тих, які ми говоримо. Частина мобілізованих по областях, частина добровольчого загону з казахів, частина ув’язнених. Це непідготовлені сильні військові, які мають мотивацію, готові вмирати на полі бою — таких надзвичайно мало. Перспектив щодо мобілізації у них великої немає, а найголовніше — резерви, які підтягнули, вони не боєздатні на такому рівні, щоб вирішувати завдання на окремих стратегічних напрямках, наприклад, Херсонському чи Донецькому, як поставив завдання Путін”, — резюмував Микола Маломуж.

Читайте також: Витрачено понад трильйон доларів: в армії РФ брак сучасного озброєння та засобів захисту (ВІДЕО)

Як повідомлялося раніше, за даними Генштабу ЗСУ, кількість ліквідованих російських загарбників наближається до 50 тис. Найбільших втрат минулої доби армія РФ зазнала на Донецькому та Криворізькому напрямках.

Прямий ефір