3 тис. російських військових знищено за тиждень — структура втрат армії РФ (ВІДЕО)

На передовій. Фото: ГШ ЗСУ/facebook

Число вбитих в Україні російських військових наблизилося до 50 тисяч. Потік похоронок на місцях приховувати вже не вдається, а нових солдатів військкомам доводиться буквально ловити на вулицях. У Санкт-Петербурзі вербувати контрактників вже почали в нічліжках для безхатченків, інформує FREEДОМ.

Повідомлення про завдання точкових ударів по позиціях російських окупаційних військ останнім часом від українського командування надходять дедалі частіше. За даними Міністерства оборони України, лише за останній тиждень загинуло 3 тис. російських військових.

“Ми загалом вважаємо, що, зважаючи на певні спостереження, втрати Росії становлять понад 80 тис. її збройних сил, якщо рахувати разом убитих, поранених та дезертирів. Це 80 тис. за 6 місяців — на противагу 15 тис. за 10 років в Афганістані”, — зазначив міністр оборони Великої Британії Бен Воллес в ефірі радіо BBC.

На цій тенденції наголошують і кремлівські пропагандисти. Але деякі їхні публікації відразу видаляє Роскомнагляд. Одну із таких встигло зафіксувати видання “Інсайдер”.

“Ми вже воюємо погано підготовленими або взагалі не підготовленими людьми типу донецьких і луганських “мобілізованих” і всякими “добровольцями”, яких по-справжньому ніхто не навчає роботи з важким озброєнням. Ми вже воюємо хворими, віковими, пораненими, ким завгодно, кого на вулиці спіймають”, — йшлося у публікації в Livejournal московського блогера Андрія Морозова.

Як доказ цього у соцмережах регулярно з’являються відео мобілізації у так званих “ЛНР” та “ДНР”.

Тим часом господар Кремля вже підписав указ про збільшення російської армії більше ніж на 100 тис. людей із січня 2023 року. Завдяки чому — в документі не йдеться. Уже зараз найманців намагаються вербувати з-поміж ув’язнених російських колоній та СІЗО. Листівки, як повідомило видання “Ротонда”, почали роздавати й у нічліжках Санкт-Петербурга.

“В адміністрації Фрунзенського району цю інформацію підтвердили. Там пояснили, що головна мета — донести інформацію про службу за контрактом до всіх, до кого можливо. Там, щоправда, наголосили, що це особиста ініціатива чиновників, такого розпорядження керівництво району не віддавало”, — йдеться у повідомленні “Ротонди”.

Гинуть в Україні не лише непідготовлені мобілізовані та контрактники. Дедалі частіше з’являються підтверджені російською стороною повідомлення про загибель офіцерів та кадрових військових.

“Зменшується ефективність управління. Тобто їхній вищий офіцерський склад — це генерали — змушені наближатися до лінії зіткнення, де вони завдяки діям нашої розвідки, а потім ударних засобів, гинуть. Тобто в останніх локальних війнах не було такого у росіян. Наприклад, останні такі втрати вищого генеральського складу були лише під час Другої світової війни”, — коментує генерал-лейтенант запасу Збройних сил України, військовий експерт Ігор Романенко.

На підставі відкритих джерел на 2 вересня BBC вдалося встановити імена понад 6 020 російських військових, які загинули на війні в Україні. Кожен п’ятий — офіцер. Серед них — 4 генерали та 35 полковників.

Щодня українські військові знищують і техніку супротивника. Уранці 3 вересня на території Донецької області збили російський ударний гелікоптер Ка-52 “Алігатор”. Українська армія результативно працює і на південному напрямку.

“Влучно знищено важку вогнеметну систему “Солнцепек”, зенітно-ракетний комплекс “БУК-м3”, 5 гаубиць “МСТА Б”, самохідну гаубицю “Акація”, 2 самохідні установки, 3 мобільні міномети”, — поінформував речник Оперативного командування “Південь” Владислав Назаров.

Тільки за останні 3 дні українські війська пошкодили та знищили російську техніку — це гелікоптери, танки, артилерійські установки, бойові машини піхоти — на суму понад 28 млн дол.

Читайте також: “Добровольці” та молодші офіцери очолюють список втрат російської армії в Україні

Прямий ефір