Жданов про провокації на ЗАЕС: Росія блефує, але ситуація будь-якої миті може вийти з-під контролю

Ані Україна, ані Міжнародна агенція з атомної енергії (МАГАТЕ) сьогодні ніяк не можуть контролювати ситуацію на Запорізькій атомній електростанції. Наразі на території АЕС знаходяться окупаційні війська РФ. У разі трагедії жодна із сторін не зможе точно розрахувати, куди саме піде радіація. Про це в ефірі телемарафону FREEДОМ розповіла військовий експерт Олег Жданов.

Він зазначив, що російська так звана спецоперація за півроку не принесла результатів Кремлю. РФ усіляко намагається збільшити морально-психологічний тиск на Україну. Також росіянам стає дедалі складніше утримувати захоплені території.

— Як Ви вважаєте, що можуть зробити окупанти на Запорізькій атомній електростанції з огляду на їхні попередні заяви та спроби провокацій?

— Я думаю, один із перших кроків – це зробити так, щоб місія МАГАТЕ не доїхала. До речі, там була проблема в домовленостях між президентом Франції Еманюелем Макроном та президентом РФ Володимиром Путіним стосовно того, яким шляхом їхатиме місія МАГАТЕ. Макрон наполягав, що вона має їхати через Київ, Путін наполягав, що вона має їхати через Москву – ось вам уже перша організаційна нестиковка, яка може завадити доїхати цій місії до атомної станції. Друге питання може бути з приїздом місії на станцію: там може лунати черговий вибух, влаштований Російською Федерацією і, природно, з метою безпеки місія просто покине станцію. Ми таке спостерігали з вами протягом 8 років – як тільки росіяни починали обстрілювати, офіцери місії ОБСЄ на лінії розмежування на Донбасу сідали і тут же виїжджали, ніхто не наражав своє життя на небезпеку. Тож тут треба тільки, мабуть, сподіватися на Всевишнього, щоб вони таки доїхали та проінспектували. А у Росії ще багато ходів, і, до речі, вони намагатимуться звинуватити Україну в цьому.

— Російські окупанти хочуть відключити Запорізьку атомну електростанцію від української енергомережі – про це повідомило Головне управління розвідки України. Наскільки зараз ситуація взагалі може бути контрольована з боку України?

— З боку України – ніяк. І з боку МАГАТЕ теж ніяк, бо доступу у нас, на жаль, немає. Непрямі дані можуть говорити про те, що і Російській Федерації ця станція потрібна цілою і неушкодженою. Адже вони хочуть переключити її на свою енергосистему. Для цього Росія посиленими темпами будує нову підстанцію неподалік Енергодару. Згадайте, вони почали відновлювати опори до Криму, щоб подати туди нормальну електрику та відрізати Україну – із чотирьох ліній залишилася цілою лише одна, яка підживлює нашу країну.

Зверніть увагу, що в інтерв’ю агентству ВВС один із співробітників станції анонімно сказав, що Росія вилучила документацію – вони чітко знають, де знаходяться небезпечні та безпечні зони. Це, звичайно, не знімає ані відповідальності, ані загрози того, що ситуація може вийти з-під контролю будь-якої миті, але вони дуже обережні в плані того, куди стріляти і що там робити. Але шантаж все одно відбувається.

Країни Великої сімки могли б не обмежитися однією заявою щодо того, щоб Росія припинила цей ядерний шантаж. Адже вони мають всі важелі для того, щоб сильно придавити економіку Російської Федерації. Ймовірно, вони також вважають, що у Кремлі блефують.

— Політики Сполучених Штатів Америки та Британії вже звертали увагу Російської Федерації та попереджали, що ядерна аварія на Запорізькій атомній електростанції, яку зараз контролює Російська Федерація, може активізувати статтю 5 Вашингтонського договору про колективну безпеку НАТО. Якщо ми говоримо про важелі, таке попередження з боку США та Великобританії може зупинити РФ від якихось подальших серйозних дій на ЗАЕС?

— Я сказав би, що це більше інформаційно-психологічний важіль, а я мав на увазі важелі економічні, фінансові, якими володіє Захід. Але цей важіль теж має спрацювати, і Росія чудово розуміє, що контролювати викид радіації на сьогоднішній день не може ніхто.

— Президент України Володимир Зеленський сказав, якщо Росія все ж таки проведе так званий референдум на окупованих територіях, переговорів не буде. Як розцінювати дії Росії, яка продовжує робити заяви про підготовку до псевдореферендуму?

— Більшість інформації, яку видає Російська Федерація, спрямована на внутрішній ринок. Тому що їм треба легітимізувати свої дії. Шість місяців не може тривати “спеціальна військова операція”. Боротьба з фашизмом, як вони кажуть, денацифікація України, дегуманізація України – це все для внутрішнього споживання. Тому в РФ і намагаються влаштувати такі вистави. Ну і для нас, для зовнішнього використання, звичайно, це величезний політичний важіль тиску на Україну. Вони готові зробити все, що завгодно, аби ми оголосили сьогодні згоду на переговорний процес. У Генштабі РФ вже починають розуміти, що втримати цю територію стає дедалі проблематичніше щодня.

— Як може відбуватися деокупація української території і що зараз нам критично потрібне?

— Критично зараз потрібні боєприпаси та більша кількість озброєння. На сьогоднішній день ми досягаємо паритету, але поки що за рахунок якості озброєння. А нам треба збільшувати кількість для того, щоб ми мали вогневу перевагу. Тоді ми говоритимемо про те, що ми можемо вести контрнаступ, причому навіть необов’язково піднімати війська в атаку. Можна це робити дистанційними засобами вогневої поразки по супротивнику, знижуючи його боєздатність і змушуючи відступати з займаних ним кордонів оборони. До речі, на сьогоднішній день утримання угруповання російських військ на правому березі може мати саме характер блокування. Ми їх заблокували. А це найбільша, нагадаю, і найбоєздатніша частина російських військ, яка сьогодні знаходиться на всій лінії фронту від Харкова до Херсона.

— Як Ви думаєте, чи може така звана спеціальна військова операція, що затягнулася, якось вплинути на російського жителя, який спонсорує за фактом цю війну?

Думаю, що ні. На превеликий жаль. У палацовий переворот я вірю найбільше. Коли еліти скинуть Путіна, вийдуть і скажуть: ми розвінчуємо культ особистості Путіна, як колись це було з культом особистості Сталіна. Вчора любили, сьогодні ненавидять. У це я вірю. Але те, що вийдуть на вулиці росіяни і скажуть: як це так, у нас не вистачає грошей на хліб, а ви купуєте танки… Ні. Вони готові ходити в лаптях, але головне, щоб були танки, щоб вони були “великою країною”, яка завоювала всіх. Але при цьому вони крадуть у нас побутові прилади, тому що вони ніколи таких не бачили.

Читайте також: Генсек НАТО: Путін розпочав війну проти України, і він має її закінчити

Російські війська заходили на Запорізьку АЕС одночасно з представниками держкорпорації “Росатом” не просто так. “Росатом” контролював, щоб військові через необізнаність не пошкодили критичні системи безпеки. Таку думку в ефірі марафону FREEДОМ на телеканалі UA озвучила незалежний експерт з ядерної безпеки Ольга Кошарна.

Прямий ефір