Із Херсона через Крим і далі. Чи можна проїхати з України до Європи через півострів?

Понад місяць Херсон перебуває в окупації російських військ і, фактично, ізольований від решти України: туди не доходять вантажі з українськими продуктами й товарами, з містом немає ні залізничного, ні автобусного сполучення.

Водночас деяким людям вдається вибратися самостійно. Небезпечними шляхами через численні блокпости росіян – на підконтрольну Україні територію чи до Грузії через Крим.

Те, що шлях із Херсона на Крим відкритий, нам підтвердили кілька наших джерел, яким вдалося проїхати цією дорогою. Перевізники вже налагодили маршрути. Чи надовго – невідомо. Коли ми готували це відео, схеми виїзду працювали. Вартість місця – дві тисячі гривень. А шлях займає довше, ніж звичайно, через велику кількість перевірок на російських блокпостах. Процедура, звісно, ​​із порушенням прав.

“Але я тобі скажу, щоб доїхати до цього кордону, треба проїхати близько десяти блокпості, і майже на кожному тебе перевіряють. Тебе можуть зняти на п’ятому блокпосту та сказати, що нікуди не їдеш. Бо не сподобався комусь. Найперший блокпост – після виїзду з Херсона. Антонівка і одразу після мосту – блокпост. Мені попався якийсь командир. Дивився мій телефон хвилин 20, а потім питає: «Ходив на мітинги чи ні? Як ставишся взагалі до ситуації?” — каже Олег, уродженець Донецької області.

Людей, особливо молодих чоловіків, розпитують у подробицях про їхнє життя, причини виїзду, родичів, політичні погляди тощо.

“Чи вони законно поставили свої блокпости і перевіряють документи — ні, саме перебування російських військових на території суверенної держави незаконне. Але в цьому й суть окупації. Тобто в тому, що вони незаконно зайняли нашу територію. Росії треба показати, як на неї тут чекали, а масовий відтік людей із території тієї ж Херсонської області або з Криму зараз свідчить про протилежне. Я думаю, тому так багато питань виникає”, — розповіла, менеджерка з адвокації «Центру прав людини» Олена Луньова.

Далі наш співрозмовник вирушив на російсько-грузинський кордон у Північній Осетії. І там теж було багато перевірок.

“Забирають у мене паспорт і кажуть: “Ідеш із нами на допит”. Спускаємося в якесь підвальне приміщення, йде якийсь чоловік – на вигляд взагалі КДБшник. Почав ставити запитання щодо всього. Спочатку були питання: «Де навчаєшся, куди їдеш, навіщо їдеш?» тощо. А потім різко змінюється тема розмови, і він каже: «Азовців знаєш? Націоналістів знаєш? Бандеру знаєш?». А я в паніці: «Не знаю “Азов”, ні, не знаю!». – «А що зараз в Україні відбувається взагалі, розумієш? Я говорю, так, війна. Він каже: “Ну, ти точно звідси поїхати не хочеш …”. Я посидів у якомусь “мавп’ятнику” хвилин 20. Він вийшов, віддав мій закордонний паспорт, внутрішній український паспорт – і все”, — поділився досвідом Олег.

У нашого співрозмовника донецька прописка і він переживав, що за його проукраїнські погляди депортують із Криму чи Росії до окупованої частини Донецької області — туди, де зараз угруповання ДНР. А український паспорт тепер став мішенню для силовиків РФ. Документ можуть просто відібрати та наполегливо попросити зробити російський паспорт.

“Щодо вилучення паспорта громадянина України, то, звичайно, тут може йтися про насильницьке вилучення документів. Найчастіше він змінює довідку про тимчасову реєстрацію. Якщо людина потребує розміщення, російська окупаційна влада Криму її сприймає як біженця. Його розмістять у таких місцях, називатимемо їх таборами у місцях тимчасового розміщення. Ми часто отримуємо інформацію, що саме там відбувається вилучення паспорта. Але ми знаємо про те, що в таких таборах обманним шляхом забирають документи”, — каже Луньова.

Тим, хто перебуває на окупованій території або планують виїжджати до третіх країн через Росію, правозахисники радять мінімально взаємодіяти з державними органами РФ, не звертатися по статус біженця і не погоджуватися їхати до місць розміщення. І там, де це необхідно, надавати лише паспорт громадянина України, а закордонний ретельно сховати, щоб залишити собі можливість виїхати до інших країн.
Матеріал підготовлений у рамках партнерського проекту “Крим сьогодні”.

Нагадаємо, експерт Московського центру Карнегі Костянтин Скоркін в ефірі марафону “FreeДОМ” на телеканалі UА пояснив, чому російське суспільство мовчить, бачачи багатомільйонні доходи російських чиновників.

Радник голови Офісу президента Тимофій Милованов в ефірі марафону “FreeДОМ” на телеканалі UA повідомив, що Україна зможе експортувати через порти сусідніх країн не лише зернові.

Читайте також: Священник Андрій Пінчук в ефірі марафону “FreeДОМ” на телеканалі UА розказав про звернення до Міжнародного церковного трибуналу на патріарха Кирила, в якому українські священники просять дати оцінку концепції так званого “русского мира”, а також накласти персональні церковні санкції на осіб, відповідальних за створення інтелектуальної та моральної платформи для загарбницької війни Росії проти України.

Прямий ефір