Пеня і в’язниця: У Мін’юсті розповіли про посилення відповідальності за несплату аліментів

Фото UATV

З лютого в Україні набув чинності закон під назвою “Чужих дітей не буває”, нині діє публічний реєстр неплатників аліментів. У кожному регіоні оприлюднено дошку ганьби злісних неплатників, працюють окремі групи виконавців, а також штаби з моніторингу та контролю.

Як у майбутньому планують удосконалити закон, розповіла в інтерв’ю UATV заступниця міністра юстиції Світлана Глущенко.

“За тими результатами, які у нас зараз є, ми можемо відзначити те, що закон працює, він ефективний. На сьогодні в реєстрі боржників – понад 120 тисяч людей, у яких є борги перед своїми дітьми за більш ніж 3 місяці”, – говорить чиновниця .

Вона зазначила, що зараз постанови в законі обмежують боржника у виїзді за кордон, у використанні автотранспортного засобу, у такій забаві, як полювання, та використанні зброї безпосередньо з такими цілями.

За її даними, на сьогоднішній день за 5 місяців із боржників стягнуто 1,7 млрд грн, минулого ж року, за весь рік, – 2,4 млрд грн.

Також заступник міністра зазначила, що законопроект сприяє мирному вирішенню конфліктів у сім’ях. “За 5 місяців як набув чинності закон, ми маємо дуже хорошу статистику, яка говорить, що люди нормальним цивілізованим способом намагаються вирішувати суперечки щодо утримання дітей. За статистикою, 30 тисяч виконавчих документів було забрано, це говорить про те, що люди домовилися, от і не потрібно стягувати гроші в примусовому порядку”, – розповідає Глущенко.

Але, за її словами, ще дуже багато боржників, котрі не хочуть платити аліменти. Наприклад, на сьогодні 10 тисяч боржників оголошено в розшук.

Для зменшення кількості злісних боржників закон удосконалять.

“Ми передусім хочемо вдосконалити механізм відповідальності за несплату аліментів, ми говоримо про економічні права наших дітей. Також важливо підтримувати батьків, які піклуються про дітей, незалежно від того, проживає з ними дитина чи ні”, – говорить Глущенко.

Вона зазначила, що насамперед ідеться про те, щоб зробити усе можливе, і показати, що боржникові буде економічно невигідно не платити аліменти.

“Якщо буде борг аліментів більш ніж за рік, цей розмір автоматично збільшуватиметься на 20%, якщо понад 2 роки – на 30%, якщо ж понад 3 роки –  50%“, – розповіла заступниця міністра юстиції.

Окрім змін, пропонується посилити відповідальність саме тих осіб, які ніде не працюють, ухиляються від громадських робіт. “Буде кримінальна відповідальність з обов’язковою роботою у місцях позбавлення волі, щоб людина, навіть перебуваючи в таких місцях, могла підтримувати свою дитину”, – пояснила Глущенко.

Також важлива новація – виїзд дітей за кордон. Вона передбачає дати можливість того з батьків, з ким проживає дитина, вивезти дитину за кордон строком до 1 місяця без дозволу другого з батьків.

Телеінтерв’ю з заступником міністра юстиції Світланою Глущенко дивіться у програмі “Лицом к лицу” на UATV 21 червня о 15:00.

Прямий ефір