Шмигаль: Україна наполягатиме на збереженні транзиту газу на 15 років

Фото Facebook Дениса Шмигаля

Україна буде наполягати на збереженні нинішнього рівня транзиту газу щонайменше на 15 років. Таку думку висловив Денис Шмигаль.

Про це прем’єрміністр сказав в інтерв’ю LB.ua, пише UA.

“Ми все ще маємо надію, що наші партнери, зокрема США, продовжать санкції. Ми переконані, що з нами рахуються, коли ведуть розмову про запуск і сертифікацію “Потоку”. Звичайно, ми будемо наполягати на збереженні щонайменше на 15 років рівня транзиту, що існує сьогодні”, сказав Шмигаль.

За його словами, Газпром забронював потужності української ГТС для транзиту до Угорщини до 30 вересня 2022 року і повинен їх оплачувати. Нині Україна веде перемовини про транзит газу з Румунією, Молдовою, іншими країнами.

“Транзит йде не лише через Україну, він продовжується в низці європейських країн. Вони також є нашими партнерами-сусідами та партнерами по транзиту. Відповідно, у боротьбі за збереження інтересів ми не самі”, додав очільник уряду.

На його думку, рішення про збереження транзиту газу не буде залежати від Росії, бо споживачі палива знаходяться в Європі.

До слова, російський монополіст Газпром 1 жовтня з 7 год зупинив транзит природного газу територією України у напрямку Угорщини.

Читайте також: Газова війна з Росією, комунальна катастрофа в Алчевську: чим в Україні запам’ятався 2006-й рік (ВІДЕО)

Прямий ефір