Від сьогодні електронні паспорти в Україні офіційно дорівнюють паперовим

Фото Рубрика

23 серпня набув чинності закон, який прирівнює в Україні електронні паспорти до паперових. Тепер на законодавчому рівні закріплене визначення е-паспорта та е-паспорта для виїзду за кордон.

Про це повідомляє UA з посиланням на ОП.

15 квітня закон підписав президент Володимир Зеленський.

Закон дає право громадянам використовувати цифрові документи під час подорожей залізницею або літаком у межах України. Ще їх можна пред’являти під час медичного обслуговування чи банківських операціях.

Крім того, е-паспорт підійде для отримання адміністративних, готельних, телекомунікаційних, бібліотечних послуг та пошти. Також з ним можна купувати товари в магазині й підтверджувати особу на запит поліції і правоохоронних органів.

Станом на середину квітня 2021 року приблизно 5 мільйонів громадян України користувалися е-паспортами (цифровими образами ID-карток) через мобільний додаток порталу державних послуг “Дія”.

Е-паспорти доступні лише тим українцям, які мають ID-картку або біометричний закордонний паспорт. Їхні основні переваги, як вказують в офісі Зеленського, – захищеність від підробок, простота отримання та зручність використання.

Нагадаємо, Україна прирівняла електронний паспорт до паперового 30 березня.

Прямий ефір