Використання росактивів для погашення виданих Україні кредитів є серйозним проривом — аналіз економічного оглядача

Ілюстративне фото: slovoidilo.ua

Лідери G7 погодили надання Україні 50 млрд доларів як кредитів. Вони погашатимуться коштом майбутніх надходжень, отриманих із доходів від російських активів. Це дуже рішучий крок, який дозволить Україні отримувати кошти, зокрема й для військової компоненти. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав економічний оглядач В’ячеслав Ширяєв.

За його словами, якщо стільки грошей вкладається в якийсь проєкт на Заході, то він не має зворотного шляху, і вийти з нього, зафіксувавши збитки, західні демократії не зможуть.

“Використання російських активів як забезпечення кредитів для України, це, звісно, серйозний прорив. Вибрано найпряміший варіант — дати гроші як кредити, враховуючи, що ці активи самі можуть приносити дохід, умовно кажучи, генерувати приблизно 15-20 млрд дол. щорічно просто як відсотки”, — зауважив Ширяєв.

Він наголосив, що Україні фінансування потрібне негайне.

“Щороку потрібно приблизно 100 млрд. Це ті гроші, які Росія витрачає на війну — 100 млрд дол. Україна має хоча б стільки ж витрачати з огляду на те, що Україна набагато ефективніше витрачає ці кошти, тому що вона захищається, вона не може дозволити собі всього того, що можуть дозволити російські корупціонери”, — висловив думку економічний оглядач.

Ширяєв додав, що ці кошти будуть використані як для військових цілей, так і для цивільних, а саме у вигляді бюджетних витрат на підтримку життєзабезпечення країни.

Читайте також: Заморозити активи російських олігархів складно, але можна — деталі від економіста Уса

Нагадаємо, політолог Ігор Чаленко повідомив, що країни “Групи семи” (G7) планують залишити замороженими активи Російської Федерації навіть після закінчення війни в Україні. Активи залишатимуться заблокованими доти, доки Росія не виплатить Україні компенсацію за завдану шкоду.

Прямий ефір