У Курській області ініціатива у нас, — військовослужбовець ЗСУ

Курська область. Фото: verstka.media

Минулої доби — вночі та вранці 25 жовтня — Сили оборони України трохи просунулися на західному фланзі в Курській області та зайняли певні позиції. Ситуація там дуже динамічна. Про це в інтерв’ю телеканалу FREEДОМ розповів військовослужбовець Збройних сил України Кирило Сазонов.

“Ситуація змінюється постійно, динамічно. Тут немає лінії фронту ніякої, тому що ми б’ємося за окремі посадки, окремі укріплення, окремі населені пункти. І тут все дуже відрізняється від війни в Україні тим, що тут у нас ініціатива. Ми на їхній території, вони змушені вгадувати, куди ми підемо зараз, куди ми підемо завтра, де завдамо удару”, — констатував гість ефіру.

За його словами, противник намагається зупинити Сили оборони, але навіть із угрупуванням у 55 тис. осіб не може виставити заслони скрізь.

“По бойових зіткненнях: 810-та бригада морської піхоти нашу 41-шу намагалася брати штурмом. Дуже, як у нас кажуть, вибачте, борзо зайшли: заїхали бронетранспортерами, бронетехнікою різною. Висадили десант. Один HIMARS прилетів — і все, і там порожнє поле залишилося. 225-та, ТРОшники, сусіди, поклали чимало техніки ворожої. А десантура з 95-ї дуже жорстко розібралася з російськими морпіхами зі 155-ї”, — розповів військовослужбовець.

Кістяк російського угруповання у Курській області становлять, як каже Сазонов, підрозділи групи військ “Північ” Ленінградського військового округу. Також із Росії перекидаються резерви, насамперед мобільні. Це морська піхота та повітряно-десантні війська.

“А так тут дуже багато “збірної солянки”. Є батальйон “Арбат” із Горлівки, називають “вірменський батальйон”, ми його кличемо “арменский”, тому що його власник Армен Горловський — відомий кримінальний авторитет. Якусь роту із Покровська перекинули навіть. Тобто тут “збірна солянка”. Але на другій лінії вони розгортають резерви, які, схоже, перекидають просто із центру Росії. Когось, можливо, знімають із Запоріжжя, Херсона (із Запорізької та Херсонської областей — ред.). З Покровська вони не знімають, з Курахового, бо це є ключові для них питання. Але, так чи інакше, навіть резерви, які вони кидають сюди з Росії, були б завтра під Покровськом. А так вони тут. Тобто ми їх зв’язали тут, ми їх змусили тут зосередитися”, — наголосив Кирило Сазонов.

Читайте також: Заява Путіна про оточення ЗСУ в Курській області не відповідає дійсності, — Сирський

Нагадаємо, раніше військово-політичний аналітик Дмитро Снєгирьов зазначив, що українські військові в Курській області РФ проводять наступальні дії маневреного характеру.

Прямий ефір