Підготовка українських пілотів та самих літаків F-16 триває у штатному режимі — подробиці від Храпчинського

Винищувач F-16. Фото: lockheedmartin.com

Підготовка українських пілотів та самих літаків F-16 йде в штатному режимі й ніяких затримок на найближчий час не очікується. Про це сьогодні, 25 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів експерт у сфері авіації Анатолій Храпчинський.

Він зазначив, що група українських пілотів завершила початкову підготовку у Великій Британії.

“Британія підготувала близько 200 пілотів, і це говорить про те, що пілоти проходили навчання як з нуля, курсанти, які не мали досвіду пілотування, так і, припустімо, низка військовослужбовців, які мали досвід пілотування, але проходили з самих азів деякі курси підготовки та навчання для можливості пілотування літаками натовського зразка. Тобто це ми говоримо не тільки про F-16, а також про Mirage, які має отримати Україна, а також, можливо, про інші літаки, які плануються для отримання Україною”, — сказав експерт.

Храпчинський наголосив, що всі роботи з підготовки пілотів для літаків F-16, які отримає Україна, відбуваються у штатному режимі, й жодних труднощів зараз немає.

“Це говорить про те, що в принципі ті літаки, які ми отримаємо найближчим часом, будуть забезпечені пілотами. Так, дійсно, ці пілоти, які закінчили навчання в Британії, ще не допущені до експлуатування F-16. Вони зараз тільки проходитимуть підготовку для польотів уже на літаках F-16. Скільки займе ця підготовка? Підготовка може займати від трьох до шести місяців залежно від того, які саме заняття відбуватимуться. Тобто просто підготовка або вже відточування майстерності, використання, припустимо, видів озброєння, які можуть поставити собі F-16 під крило. Тобто, скажу так, моделювання бойових дій у повітряному просторі”, — сказав він.

Читайте також: Україна може використовувати F-16 від Нідерландів для ударів по території Росії — заява

Раніше у Міністерстві оборони Великої Британії повідомили про закінчення підготовки 200 пілотів на винищувачах F-16.

Прямий ефір