Одночасне проведення виборів президента і референдуму про членство в ЄС — вдалий хід: процес голосування в Молдові оцінив Загородній

Вибори в Молдові. Скриншот: uatv.ua

Проведення в один день референдуму про вступ Молдови до ЄС і президентських виборів — вдалий для чинної влади політичний хід. Таку думку сьогодні, 20 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив керуючий партнер Національної антикризової групи Тарас Загородній.

У виборах беруть участь 11 кандидатів на пост президента. Згідно із соцопитуваннями, серед лідерів:

  • чинна президентка Мая Санду, яка підтримує євроінтеграцію Молдови;
  • голова Партії соціалістів Республіки Молдова Олександр Стояногло, який виступає, як він заявив, за “збалансований зовнішньополітичний курс країни” і відновлення відносин із Росією;
  • глава політсили “Наша партія” Ренато Усатий, який менш радикальний у своїх виступах.

“Судячи із соціології, все-таки перемагає Санду. Тут питання: у якому турі? Якщо в першому турі, то все добре. Якщо буде другий тур, то можливі нюанси, оскільки другий тур — це завжди битва антирейтингів. А Кремль вкладає значні ресурси для впливу на внутрішню політику Молдови через проросійських політиків тощо. Те саме “давайте будемо збалансованими” означає “давайте будемо дружити з Росією”. Плюс наявність двох сепаратистських утворень — Придністров’я та автономія Гагаузія, через які росіяни теж активно грають у Молдові. Усе це створює нервову обстановку, адже країна невелика, а вплив Росії досить величезний, проросійські настрої присутні“, — сказав Загородній.

Цього року на території Росії відкрили лише дві виборчі дільниці для голосування громадян Молдови, обидві — у Москві, в будівлі Посольства Молдови. І напередодні виборів представниця МЗС РФ Марія Захарова обурювалася, що в Росії живуть нібито близько 500 тис. громадян Молдови з правом голосу, а на ці виборчі дільниці виділили лише 10 тис. бюлетенів.

“У всій Молдові населення — близько 3 млн осіб, різного віку. І уявіть собі, якщо проголосують заявлені Захаровою 500 тисяч виборців, то вибори можна вже не проводити, вони в Москві за всіх проголосують. Зрозуміло, що на результат виборів може мати сильний вплив навіть 50, 100 тисяч. І влада Молдови намагається не допустити фальсифікацій. Тим більше, що жителі Придністров’я теж можуть приїхати в Росію і проголосувати. Згадаймо, як було під час обрання президентом Молдови Ігоря Додона, якому просто привезли близько 30-40 тис. людей із Придністров’я, і вони “правильно” проголосували. Цього було достатньо, щоб забити конкретний цвях”, — пояснив експерт.

Також паралельно з виборами президента відбувається референдум про вступ Молдови до Євросоюзу, за результатами якого буде внесено зміни до Конституції країни. Загородній упевнений, що більшість молдаван виберуть європейський курс розвитку.

“ЄС готовий без будь-яких питань інтегрувати Молдову, тому що, на відміну від України, це невелика країна. Не думаю, що в Молдови виникали якісь питання, будуть вони йти в ЄС чи ні. Референдум — це більше формальний маркер. Плюс референдум, його проведення в один день із виборами, — цікавий хід президента Санду. Це робиться, по-перше, для підвищення явки на виборах, а по-друге, вона тим самим зводить в одне місце “голосуйте за президента” і “голосуйте за європейський вибір”. Я впевнений, що в Молдові прихильників євроінтеграції значно більше, ніж прихильників того ж президента. Проте це додатковий бал на виборах”, — вважає він.

Читайте також: Вибори президента Молдови вже можна вважати такими, що відбулися — подробиці з Кишинева (ВІДЕО)

Нагадаємо, сьогодні в Молдові відбуваються вибори президента і конституційний референдум про вступ країни до ЄС. Виборчі дільниці працюють у Молдові, а також у 37 країнах, вони закриються для голосування о 21:00.

На президентських виборах рекордна для країни кількість кандидатів — 11. Згідно із законодавством, вибори відбудуться в один тур, якщо один із кандидатів набере 50% голосів плюс один голос.

Читайте також: Явка, порушення, коментарі громадян: як триває голосування в Молдові — подробиці (ВІДЕО)

Прямий ефір