Збитки екосистеми України через агресію РФ сягнули 65 млрд доларів, — Шмигаль

Денис Шмигаль. Фото: kmu.gov.ua

Збитки екосистеми України через агресію РФ сягнули 65 млрд доларів. Про це повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль у Гельсінкі на Конференції з обговорення пункту 8 “Екологічна безпека” формули миру президента України, інформує FREEДОМ.

За словами чиновника, третина українських лісів і 20% природоохоронних територій вже постраждали внаслідок війни Росії проти України. Також під загрозою опинилося 35% біорізноманіття Європи, яким володіє Україна.

Крім того, внаслідок підриву росіянами Каховської ГЕС знищено майже 10 тис. гектарів водно-болотних угідь міжнародного значення. Близько чверті території України заміновано, що також завдає значних збитків.

“Скільки років знадобиться для подолання наслідків? У Франції після закінчення Першої світової війни 106 років тому було визначено 1 200 кв. км як забруднені внаслідок бойових дій. І донині будь-яка діяльність, включно з випасом худоби, там заборонена. В Україні потенційно забруднена мінами та снарядами територія становить близько 140 тис. кв. км. Тобто український масштаб у десятки й десятки разів більший”, — наголосив Шмигаль.

Читайте також: На 22 млн євро: техніку для розмінування для України придбають Литва та Швеція

Прямий ефір