“Ворог обламав зуби біля Покровська”: ситуацію на Донеччині розібрав генерал

Покровськ. Фото: uatv.ua

Курахівський напрямок на Донеччині став пріоритетним для російських окупаційних військ після того, як вони не змогли просунутися в лоб до Покровська. Водночас це місто залишається найважливішою ціллю ворога. Про це сказав генерал армії України, керівник Служби зовнішньої розвідки України у 2005-2010 роках Микола Маломуж сьогодні, 20 жовтня, в ефірі FREEДOM.

“Ворог вирішив після того, як обламав зуби біля Покровська — оскільки багаторазові атаки та навіть чіткий жорсткий сигнал Путіна, щоб узяти місто до 1 жовтня та у наступні терміни, нічого не дали — <…> зробити кілька маневрів. Перший, який їм вдався, — це Вугледар. Ми дійсно відійшли на вихідні позиції, на укріпрайони, але не вийшов [у росіян] стратегічний наступ та обхід із флангів Покровська. Тому спрямували всі сили та засоби на Курахівський напрямок. І тут намагаються крок за кроком, на 100-300-400 метрів щодня, заводити на нові позиції, щоб обійти з флангів. Ми за деякими напрямками маневруємо, відходили по 200-300 метрів, але на підготовлені позиції, і вже з цих позицій завдавали вогневих ударів по військах, що просунулися на наші позиції, які ми тримали перед цим. І це дуже хороша тактика, по-перше, зберегти наші війська, а з іншого боку, знищити противника, який ще не освоїв нових позицій”, — коментує генерал.

Ситуація на Курахівському, Покровському та Времівському напрямках. Скріншот: deepstatemap.live

Він зазначає: бої на напрямку — важкі, ворог кинув на нього набагато більше сил, ніж на Харківщину, і намагається розвивати наступ по всій Донеччині. Сили оборони своєю чергою намагаються знищувати ворожі резерви, заповнювати які Москві дедалі складніше.

Ситуація на Торецькому та Краматорському напрямах. Скріншот: deepstatemap.live

Маломуж також прокоментував більш активне використання противником у Донецькій області техніки.

“Путін поставив за мету — до холодів і бездоріжжя практично взяти Покровськ, вийти на стратегічний наступальний формат до Краматорська і далі рухатися для захоплення Донецької області. Йде щоденний — тричі на день, за оперативними даними, — звіт Путіну про кожен крок. Він дивиться не те що по місту чи селу, як просунулися, а навіть — скільки метрів. Тому тиск — найпотужніший. І збройні сили Росії не можуть пройти, використовуючи для атак лише живу силу. І що у цій ситуації? Звичайно, повинні залучати бронетехніку, такі собі ударні кулаки. Але ми маємо дуже багато ефективних систем протидії танкам, БТРам, БМП, САУ. Знищуємо велику кількість”, — наголосив Микола Маломуж.

Читайте також: 60 атак РФ на Курахівському напрямку відбили українські захисники — ситуація на фронті

Нагадаємо, за минулу добу Сили оборони ліквідували на фронті понад 1 300 російських окупантів, знищили 57 БпЛА, 12 танків та 17 артилерійських систем ворога.

Прямий ефір