Вибори вже б’ють рекорди: ситуація в Молдові за два дні до голосування за майбутнє країни (ВІДЕО)

У Кишиневі. Скріншот: uatv.ua

20 жовтня в Молдові відбудуться вибори президента. Чинна глава держави Мая Санду сподівається переобратися на другий строк. Разом із нею балотується 11 кандидатів. Паралельно з президентськими виборами в Молдові відбудеться ще одна знакова подія — референдум щодо вступу країни до Європейського Союзу, передає з Кишинева кореспондент FREEДОМ Лариса Петрук.

Вибори ще не відбулися, але вже побили кілька рекордів: за кількістю втручань з боку Кремля і за кількістю кандидатів на пост президента. 11 кандидатів на президентських виборах у Молдові ще ніколи не балотувалися.

Правоохоронці Молдови розкрили мережу агентів із приблизно 130 тис. осіб, яка пов’язана з проросійським молдовським політиком-утікачем Ілоном Шором. Мережа займалася підкупом виборців. Також правоохоронці встановили, що Росія вивозила на свою територію кілька сотень молдавських громадян для підготовки організації масових заворушень.

“Росія діє брутально, напряму, через такі способи як прямий підкуп виборців. Ми маємо відео-, аудіодокази втручання Російської Федерації. Плюс безперервна пропаганда, яка лине з Москви, підхоплюється тут місцевими людьми”, — зазначив Олексій Тулбуре, політичний аналітик, колишній представник Молдови в Раді Європи та в ООН.

Попри рекордну кількість кандидатів, лідерів лише двоє: чинна президентка Мая Санду та голова Партії соціалістів Республіки Молдова Олександр Стояногло. Колишній президент Ігор Додон (2016-2021 рр.) цього разу відмовився від участі у виборах і підтримав Стояногло, який нібито не проти євроінтеграції, але вважає, що Москва — хороший союзник для Кишинева.

Кандидатів могло бути ще більше, але Центральна виборча комісія (ЦВК) не допустила до виборів кількох претендентів.

“Ми не зареєстрували кандидата від блоку “Перемога”, який, як заявили у РФ, був нібито сформований у Москві”, — повідомив заступник голови ЦВК Молдови Павло Постіка.

20 жовтня паралельно з президентськими виборами відбудеться референдум про вступ країни до Євросоюзу. Знімальна група FREEДОМ на вулицях Кишинева поцікавилася думкою жителів Молдови про це:

  • Тудор: Це спрямовує наші політичні погляди на Євросоюз, і я, як молода людина, підтримую євроінтеграцію. Євросоюз — це майже єдиний наш шанс для хорошого життя в майбутньому, це дає нам багато переваг, і я це оцінюю;
  • Світлана: Ми хочемо бути в Європі, тому що це цивілізація, приклад хорошого життя — і для наших дітей, і для наших онуків. Звичайно, ми хочемо в ЄС, усім серцем, це наше майбутнє;
  • Діана: Молоде покоління, мої знайомі всі за вступ до Євросоюзу. Я жила в Німеччині, зараз приїхала в Молдову. І я вже бачу гарне майбутнє — для нас, для наших дітей.

Ідея вступу Молдови до ЄС залишається найпопулярнішою в суспільстві, попри значний вплив РФ. За результатами серпневих опитувань у Молдові, 52% респондентів готові проголосувати за членство країни в ЄС, 30% збиралися голосувати проти. Майже 66% опитаних мають намір узяти участь у президентських виборах і в референдумі. 17,5% голосуватимуть тільки на виборах президента і трохи більш ніж 2% підуть тільки на референдум.

Нагадаємо, у червні цього року Брюссель розпочав офіційний процес переговорів щодо вступу до ЄС з Україною та Молдовою одночасно.

Читайте також: Вперше будуть бюлетені й українською мовою: як Молдова готується до виборів президента — подробиці з Кишинева (ВІДЕО)

Як повідомлялося раніше, у день голосування буде відкрито понад 2 200 виборчих дільниць — у Молдові та за кордоном. Надруковано понад 2,8 млн бюлетенів для президентських виборів і стільки ж — для референдуму. Уперше будуть бюлетені й мовами національних меншин, зокрема, українською.

Згідно із законодавством Молдови, вибори президента відбудуться в один тур, якщо один із кандидатів набере 50% голосів плюс один голос. За даними останніх соцопитувань, жоден із кандидатів поки що не має таких результатів.

Читайте також: РФ вливає мільйони доларів у дестабілізацію ситуації в Молдові — деталі (ВІДЕО)

Прямий ефір