Вибори в Грузії вирішать, залишиться вона незалежною державою чи стане губернією РФ, — Шашкін

Дмитро Шашкін. Фото: kavkazplus.com

26 жовтня у Грузії відбудуться парламентські вибори. Саме на цих виборах вирішиться реальне майбутнє Грузії: буде це незалежна суверенна держава чи губернія Російської Федерації. Таку думку сьогодні, 18 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДOM висловив член політради “Єдиного національного руху”, міністр оборони Грузії у 2012 році Дмитро Шашкін.

“Зараз у Грузії при владі перебуває російська проксі сила, яка тягне країну в орбіту Росії. Сьогодні Грузія є ключовою ланкою для Росії в обході санкцій. Ситуація в країні дійсно дуже похмура. А від майбутніх виборів залежить доля не тільки Грузії як незалежної держави, а й доля майбутнього безпекового устрою Європи та України”, — зазначив Шашкін.

За його словами, зараз опитування громадської думки показують, що 70% жителів Грузії готові віддати свій голос за опозицію, і лише 30% — за правлячу партію.

“Правляча партія має величезний фінансовий адміністративний ресурс. Але навіть за цього ресурсу фальсифікувати вибори їм буде дуже складно, тому що розрив величезний. Водночас потрібно розуміти, що саме до цього сценарію вони й готуються. Вони готуються до узурпації влади. Зараз єдине, що зможе їх зупинити — це народ Грузії. Саме висока явка людей на виборах є найкращим механізмом превенції фальсифікації”, — констатував ексміністр оборони Грузії.

Він зазначив, що народ Грузії зробив свій вибір ще 2012 року — на референдумі висловив свою думку на підтримку вступу країни до Євросоюзу та НАТО. Після цього всі опитування громадської думки останні 12 років показують: 90% — за Євросоюз і 80% — за НАТО. Зі свого боку уряд Грузії проти інтеграції країни до ЄС.

“Російська проксі сила не хоче, щоб Грузія вступила до Євросоюзу. Ще до 2022 року це приховувалося від народу, а після того, як господарі з Москви гостро поставили питання, маски були скинуті. Сьогодні Грузія є ключовою ланкою Росії в обході санкцій. Найважливіший торговий партнер Грузії на цей час — Гонконг. Основний товар, який постачається звідти в Грузію — мікросхеми, які потім “різко втрачаються”. Санкційні товари з Грузії перевозяться в Росію прямо вантажівками. Водночас Грузія як експортує санкційні товари в Росію, так і імпортує їх із Росії. Просто змінюється сертифікат походження. Тому для Росії Грузія дуже важлива. А російська проксі сила в Грузії робить усе, щоб допомогти своїм господарям у Москві”, — розповів Шашкін.

Він зазначив, що наразі опозиція Грузії перебуває в процесі серйозної боротьби з проросійською правлячою партією.

“26 жовтня народ Грузії ухвалить своє рішення. Це будуть дійсно незвичайні вибори. Це будуть вибори, які вирішать долю країни”, — резюмував Дмитро Шашкін.

Читайте також: Відкат демократії в Грузії — Боррель виступить із доповіддю в Європарламенті

Прямий ефір