План перемоги України на столі у партнерів: як реагують на ініціативу в США та Європі (ВІДЕО)

Ілюстрація: dw.com

16 жовтня президент України Володимир Зеленський представив план перемоги України в парламенті. До цього з ним ознайомилися президент США Джо Байден та кандидати в президенти Сполучених Штатів Америки Камала Гарріс й Дональд Трамп, а також лідери Великої Британії, Франції, Італії та Німеччини. 17 жовтня лідер України представив план перемоги в Брюсселі, повідомляє FREEДОМ.

У Держдепартаменті Сполучених Штатів заявили, що США продовжують співпрацювати з Києвом щодо плану перемоги України, щоправда, деталі поки що не розголошують.

“Ні, я не буду вдаватися в подробиці, скажу лише, що ми продовжуємо взаємодіяти з урядом України щодо цього плану. Очевидно, президент говорив про це з президентом Зеленським сьогодні; я впевнений, що це була одна з тем розмови. І ми продовжуємо працювати з ними щодо інших заходів, які не включені до плану, але які, на нашу думку, дадуть змогу Україні перемогти на полі бою та забезпечити справедливий й міцний мир”, — сказав речник Державного департаменту США Метью Міллер.

Україна потребує міцніших гарантій безпеки та потужнішої підтримки, заявив глава європейської дипломатії Жозеп Боррель, коментуючи план перемоги України.

“Тепер нам не потрібно сумніватися. Не можемо допустити, щоб Україну спіткала затяжна війна, яка триває роками. Як я зауважив, єдиний спосіб змусити Путіна сісти за стіл переговорів — це перемогти на полі бою. Іншого шляху немає”, — цитує “Голос Америки” верховного представника Європейського Союзу із закордонних справ і політики безпеки.

У плані перемоги, представленому президентом України, є дуже хороші ідеї, але ключовою є членство в НАТО. Про це заявила прем’єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен. Вона наголосила, що закінчити розв’язану Росією війну необхідно якнайшвидше й зробити це потрібно демократичним та справедливим шляхом.

“Ця війна ніколи не повинна була початися, тому ніхто з нас не хоче нічого більше, ніж миру. У представленому плані перемоги є дуже хороші ідеї. І я згодна з Володимиром Зеленським, що центральним елементом цього плану є членство в НАТО. Це найважливіша страховка життя, яку можна дати країні. І Данія її активно підтримує. На жаль, я не бачу жодних ознак того, що Росія збирається визнати будь-яку демократію… Тепер це противник для всіх нас. І план перемоги має відображати, наскільки небезпечна Російська Федерація”, — сказала Фредеріксен.

Президент Литви Гітанас Науседа наголосив, що союзникам України потрібні рішучість та єдність, насамперед у тому, що стосується запрошення України до НАТО й дозволу бити по цілях на території Росії західною далекобійною зброєю.

“Нічого нового насправді в цьому плані. І я не бачу жодних великих питань, винесених на обговорення. Просто йдеться про нашу готовність та нашу прихильність підтримці України. І було б великою помилкою думати, що наша нерішучість — найкращий спосіб деескалації. Я думаю, навпаки. Наша нерішучість — найкращий спосіб, прямий спосіб ескалації. Якби ми підтримали Україну, якби вона була більш успішною на землі, то, я думаю, Путін був би змушений перейти до стадії переговорів”, — сказав Науседа.

План перемоги України включає п’ять пунктів. Перший — геополітичний — запрошення до НАТО Другий — зміцнення оборони держави. Третій — стримування країни-агресора. Розвиток економічного потенціалу України — це четвертий пункт плану перемоги. І останній — повоєнний. Він передбачає, що досвід української армії після війни може бути використаний для зміцнення обороноздатності НАТО і забезпечення безпеки Європи.

Читайте також: У плані перемоги Україна пропонує Заходу чіткі терміни, цифри та ролі: експерти розкрили суть документа

Прямий ефір