Україна має відновити повний контроль над усіма своїми ядерними об’єктами, — Єрмак

Андрій Єрмак. Фото: president.gov.ua

Ядерна та радіаційна безпека стали політичним пріоритетом через масштабну мілітаризацію мирної атомної енергії з боку Росії під час агресії проти України. Про це сьогодні заявив керівник Офісу президента України Андрій Єрмак на тематичній конференції, присвяченій першому пункту формули миру “Радіаційна та ядерна безпека”, повідомляє FREEДOM з посиланням на сайт ОПУ.

“Захоплення Запорізької атомної електростанції, найбільшої у Європі, стало безпрецедентним порушенням міжнародного права та норм ядерної безпеки. Станцію перетворено на військову базу, а її персонал працює під постійним тиском і погрозами”, — наголосив Андрій Єрмак.

Він акцентував, що Україна повинна відновити повний контроль над усіма своїми ядерними об’єктами та забезпечити їх роботу відповідно до міжнародних стандартів і принципів МАГАТЕ.

“У сфері ядерної безпеки нам потрібно змусити державу-агресора реалізувати принцип трьох “Д”: демілітаризація, деокупація та деескалація. Це критично важливо як для України, так і для світу”, — сказав глава Офісу президента.

Присутній на конференції міністр енергетики України Герман Галущенко звернув увагу, що російські ракети та дрони пролітають над українськими атомними електростанціями, а це може спровокувати катастрофічні наслідки. 

“Обстріли енергетичної інфраструктури з боку росіян мали вплив на ядерну безпеку. Вони хочуть позбавити нас постачання електроенергії й досягти її повного відключення, що може призвести до ядерного інциденту. Велика проблема полягає в тому, що вони не замислюються про ядерну безпеку”, — сказав Герман Галущенко та закликав партнерів прийняти рішення, які б змусили Росію припинити атаки на українську енергетику.

Світ повинен забезпечити захист ядерної інфраструктури в Україні, заявив міністр Європи та закордонних справ Франції Жан-Ноель Барро. Він також акцентував: це вимагає скоординованих міжнародних дій, непохитної підтримки МАГАТЕ, а також чіткого зобов’язання притягнути до відповідальності тих, хто загрожує ядерній безпеці.

“Ставки не можуть бути вищими, оскільки Росія продовжує свою агресію проти України”, — наголосив Жан-Ноель Барро. 

Конференція, присвячена темі радіаційної та ядерної безпеки, стала пʼятою, яка відбулась у продовження Глобального саміту миру. Цей захід був організований Францією, яка є співголовою робочої групи разом з українською стороною, а також співлідерами — Чехією, Японією та Швецією. На конференції офлайн і онлайн були присутні представники 70 країн і міжнародних організацій. Українську сторону представили також міністр енергетики Герман Галущенко, його заступник Роман Андарак і радник керівника Офісу президента Олександр Бевз.

Результатом кожного такого заходу є спільне комюніке. Після проведення усіх конференцій на основі десяти пунктів формули миру будуть сформовані пропозиції до другого Саміту миру. 

Читайте також: МАГАТЕ підтримає Україну в добудові блоків Хмельницької АЕС, — Гроссі

Прямий ефір