Європейські союзники активно включилися в обговорення плану перемоги України — деталі з Брюсселя (ВІДЕО)

Володимир Зеленський. Фото: president.gov.ua

Сьогодні, 17 жовтня, президент Володимир Зеленський представив план перемоги України європейським союзникам. Перебуваючи в Брюсселі з робочим візитом, він провів низку зустрічей з європейськими політиками, також деякі зустрічі були в закритому форматі, на яких детально обговорювали пункти плану, передає кореспондент FREEДОМ в Європі.

Союзники з Європейського Союзу вже активно включилися в обговорення плану перемоги України. Про це Володимир Зеленський розповів сьогодні після презентації документа на засіданні Європейської ради. За його словами, 18 із 27 європейських лідерів брали активну участь в обговоренні.

“Сьогодні в нас була дуже продуктивна розмова з усіма членами Європейського Союзу, з усіма колегами. 18 із них прокоментували план перемоги. Я дуже вдячний, що в мене була закрита частина розмови із союзниками. І після нашої дуже відвертої розмови загалом більшість тих, хто виступав, були повністю на боці підтримки плану перемоги. Я радий, що наші команди працюватимуть далі”, — сказав президент України.

Зеленський повідомив, що за кілька тижнів до презентації плану він провів особисті перемовини з лідерами країн, які можуть надати далекобійну зброю, щодо отримання дозволу застосовувати її по військових цілях на території Росії. Також він обговорював запрошення України до НАТО. На думку президента, у цьому питанні важлива позиція США, і не має бути жодних “червоних ліній”, які встановлює країна-агресор.

“Слова повинні завжди йти разом із діями. Тому я вважаю, що це ніякі не “червоні лінії”. І з ким ці “червоні лінії”? З убивцею? Так от, запрошення до НАТО — це превентивний крок. Показати, що не Путін змінює курс усього світу, а навпаки весь світ готовий змінювати того чи іншого агресора, який починає жити поза світовими правилами. І тому для мене це питання важливе”, — наголосив президент України.

Багато членів Європейського Союзу вважають, що ухвалення деяких пунктів плану перемоги України назріло давно. І нерішучість у цьому питанні та в питанні запрошення України до НАТО працює не на деескалацію, а навпаки — ескалює конфлікт.

“Йдеться про нашу готовність і нашу прихильність підтримки України. І було б великою помилкою думати, що наша нерішучість — найкращий спосіб деескалації. Я думаю навпаки: наша нерішучість — прямий спосіб ескалації. Якби ми підтримали Україну [в її плані перемоги], якби вона була більш успішною, то, я думаю, Путін був би змушений перейти до стадії переговорів”, — вважає президент Литви Гітанас Науседа.

Президент України розповів своїм колегам про ситуацію на полі бою і про те, як вона може змінитися найближчим часом. За словами президента, Росія через великі втрати вже готова використовувати не просто північнокорейських робітників, а збирається використовувати північнокорейських військових.

“Деякі офіцери північнокорейської армії вже перебувають на тимчасово окупованій території України з боку наших ворогів — через великі російські втрати. І Путін дуже боїться мобілізації, тому що громадська думка проти. Ми знаємо про 10 тисяч солдатів Північної Кореї, яких вони готуються відправити воювати проти нас”, — повідомив Володимир Зеленський.

Попереду у президента сьогодні — зустріч із генеральним секретарем НАТО Марком Рютте та участь у засіданні Ради Україна-НАТО. Напевно, там порушуватимуть і питання участі союзників Росії у війні проти України.

Зараз у штаб-квартирі НАТО проходить зустріч міністрів оборони країн-членів НАТО. Вперше на неї запросили представників і Тихоокеанського регіону — Австралії, Південної Кореї, Японії та Нової Зеландії.

Читайте також: Презентація плану перемоги та зустріч із високими посадовцями: як проходить візит президента до Брюсселя (ВІДЕО)

Нагадаємо, 16 жовтня президент Володимир Зеленський представив у Верховній Раді України український план перемоги. Він складається з п’яти пунктів і трьох таємних додатків. Перший пункт — запрошення України до НАТО, другий — оборона України, третій — стримування Росії, четвертий — стратегічний економічний потенціал України. П’ятий — пункт безпеки, він розрахований на повоєнний час.

Читайте також: У плані перемоги Україна пропонує Заходу чіткі терміни, цифри та ролі: експерти розкрили суть документа

Прямий ефір