Курська операція ЗСУ стала особистою військово-політичною проблемою Путіна, — Маломуж

Курська область. Фото: verstka.media

Курська операція ЗСУ стала особистою військово-політичною проблемою російського диктатора Володимира Путіна. Таку думку сьогодні, 16 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив генерал, колишній голова Служби зовнішньої розвідки України Микола Маломуж.

Він нагадав, що Росія передислокувала в Курську область до 55 тисяч військ. Для цього російських військових зняли з різних ділянок фронту, а також були використані резерви, які раніше планувалося спрямувати на різні напрямки в Україні.

“Основна частина все-таки пішла на Курщину, тому що проблема Курська — це особисто військово-політична проблема Путіна. Тобто нами контролюється частина російської території, як потужної санітарної буферної зони. Ось тому наразі він уже неодноразово ставив завдання військовим та спецслужбам провести низку операцій. Вони зібрали всі сили та засоби, які мають, й намагаються зараз наступати”, — сказав Маломуж.

Генерал зазначив, що річка Сейм та Суджа — це зараз основні об’єкти для наступальних операцій противника. За його словами, українські військові ведуть активну маневрову війну, завдають несподіваних для армії РФ ударів.

Водночас Маломуж наголосив, що росіяни, завдяки маневрам ЗСУ, дезорієнтовані. Через це вони завдають ударів КАБами та іншими засобами по цивільному населенню та по цивільній інфраструктурі на території РФ.

“Зараз завдання стоїть знищувати резерви противника на Курському напрямку, маневрувати, тримати позиції та проводити контратаки. Ось зараз якраз ось ця схема працює. Так, навіть при тому, що російські ЗМІ вказують на те, що вони відновили там контроль уже на 20% територій, які ми раніше контролювали. Але я прямо скажу, більшість перебуває в сірій зоні. Тому найближчими, я думаю, днями буде розвиватися саме сценарій нових ударних груп з боку Росії. Але дуже важливо, що ми потужно стоїмо та знищуємо також великі угруповання ворога. Це підриває його мобілізаційний потенціал, як тут, так, звичайно, й на Східному напрямку”, — сказав Маломуж.

Читайте також: У Курській області спостерігається паритет контрольованих площ — аналіз Коваленка

Нагадаємо, втрати російських окупаційних військ на фронті за минулу добу становлять 1 450 військових.

Прямий ефір