РФ та КНДР зміцнюють співпрацю — якими будуть наслідки (ВІДЕО)

Кім Чен Ин і Володимир Путін. Фото: ap.org

Кілька тисяч солдатів із Північної Кореї проходять підготовку в Росії, а до кінця року їх можуть перекинути на фронт в Україну. Про це видання The Washington Post повідомило 11 жовтня. Пізніше інформацію підтвердив президент України Володимир Зеленський, інформує FREEДОМ.

“Ми бачимо, що нарощується союзництво між Росією й такими режимами, як у Північній Кореї. Це вже не просто про передачу зброї. Це фактично про передачу людей із Північної Кореї до військових сил окупанта”, — сказав лідер України.

У червні 2024 року російський диктатор Володимир Путін відвідав Пхеньян, щоб підписати угоду про стратегічне партнерство Росії та КНДР. Документ передбачає, зокрема, й військове співробітництво. Російська армія потрапила в пряму залежність від поставок боєприпасів з Північної Кореї. Як пише The Times із посиланням на дані західних розвідок, КНДР відправляє в Росію близько 3 млн снарядів на рік. Присутність військовослужбовців північнокорейської армії в лавах збройних сил Російської Федерації — черговий доказ цієї залежності.

“По-перше, Росія демонструє слабкість, оскільки вона чітко показує, що самостійно перемогти Україну не здатна. Ступінь та рівень залежності від інших країн, зокрема від Китаю, від КНДР, від Ірану настільки збільшується, що кремлівським товаришам пропагандистам варто звертати увагу на суб’єктність Росії”, — вважає керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко.

Присутність військовослужбовців з Північної Кореї на лінії фронту поки що офіційно не підтверджена. Водночас відомо, що військові з КНДР були помічені на тимчасово окупованих Росією територіях України. За словами міністра оборони Південної Кореї, вони перебувають там як так звані радники та інженери — здійснюють нагляд за використанням північнокорейської зброї.

Пхеньян міг погодитися на відправку своїх військових, щоб отримати досвід ведення сучасної війни, припускають експерти. Адже востаннє армія КНДР вела активні бойові дії ще 1953 року.

“Зрозуміло, що Кім Чен Ин досить серйозно зацікавлений у тому, щоб вивчити досвід війни, і генералітет Північної Кореї теж, досвід сучасної війни, як зараз трансформуються бойові дії. Природно, що на полях битв російсько-української війни північнокорейці хотіли б перейняти цей досвід”, — сказав Мусієнко.

Водночас КНДР пішла на чергове підвищення градуса у відносинах із Південною Кореєю. Пхеньян привів у повну бойову готовність артилерійські підрозділи біля кордону й посилив протиповітряну оборону. Такі заходи вжили нібито через можливе проникнення південнокорейських безпілотників.

“Генштаб Народної армії віддав попередній оперативний наказ об’єднаним артилерійським підрозділам поблизу кордону й підрозділам, призначеним для виконання важливих вогневих завдань: “Перевести 8 артилерійських бригад у повному озброєнні у воєнному стані в бойову готовність до 20:00 13 жовтня та завершити різні проєкти оперативної безпеки”, — повідомило агентство Yonhap.

Пхеньян також підірвав дві дороги, які з’єднують КНДР та Південну Корею. Вони проходять через демілітаризовану зону завширшки 4 кілометри. Ця територія вважається однією з найбільш замінованих у світі. Ба більше, з обох її боків розташовані потужні фортифікації, вписані в і без того складний рельєф.

У разі можливого нападу на Південну Корею, Північна Корея розраховує не на свою піхоту, а насамперед на артилерію.

“У КНДР є суттєва перевага в питанні можливості ведення війни. Це менш ніж 40 км від території Північної Кореї до центру Сеула та всього 10 км до щільно заселених передмість. На це накладається не тільки безліч ствольної та реактивної артилерії в армії КНДР, а й балістичних ракет, які можуть бути носіями ядерної зброї. Вважається, що в підземних укриттях уздовж демілітаризованої зони знаходиться основна частина артилерійських систем КНДР. А їхня кількість оцінена в 21,6 тисячі стволів і ще 5,5 тисячі РСЗВ”, — пише Defense Express.

Щоб обговорити загрозу з боку КНДР, Японію та Південну Корею відвідає заступник державного секретаря США Курт Кемпбелл, повідомили в Держдепартаменті Сполучених Штатів. Візит відбудеться з 15 по 17 жовтня. На тристоронній зустрічі в Сеулі Японію представлятиме заступник міністра закордонних справ країни Масатака Окано, а Південну Корею — його колега Кім Хон Гюн.

Читайте також: Північнокорейський фактор не стане значним й таким, що змінює правила гри для російсько-української війни, — військовий експерт

Нагадаємо, експерт Центру міжнародних досліджень Одеського національного університету ім. І. Мечникова Денис Кузьмін вважає, що відправлення солдатів з Північної Кореї на фронт в Україну проблематичне через логістику. Крім того, існує політичне питання, яке полягає в тому, що Китай може бути проти відправлення солдатів з КНДР для участі у війні на боці Росії. 

Прямий ефір