Чорноморський флот замкнений на базі в Новоросійську, — речник Військово-морських сил ЗСУ

Чорне море. Фото: odessa-life.od.ua

Чорноморський флот РФ на сьогодні замкнений на базі в Новоросійську. Про це сьогодні, 15 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів речник Військово-морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук.

“Стоять вони собі в гавані пункту базування “Новоросійськ”. Ось сьогодні спостерігаємо перетасовку підводних кораблів: хтось заходить, хтось виходить. У принципі, ситуацію динамічною назвати складно. Періодично в морі перебувають підводні кораблі. Це можуть бути “Варшавянки”, як “Якутськ”, яку спустили на воду, це може бути проєкт “Палтус” — “Алроса”. Вони по черзі фактично охороняють пункт базування в підводному положенні, тому що в надводному положенні надводними кораблями робити це небезпечно. Тому можна сказати, що досить тривалий час вони замкнені, перебувають на базі в Новоросійську”, — сказав він.

Плетенчук вважає малоймовірним, що особовим складом Чорноморського флоту Росія може спробувати посилити свою армію на найбільш гарячих напрямках фронту.

“Насправді, якщо вони й будуть знімати, то навряд чи саме з Чорноморського флоту, тому що все-таки ці кораблі перебувають у зоні бойових дій, і залишити їх без екіпажів — це буде вже крайній ступінь нерозсудливості. Крім того, що, в принципі, корабельний склад записувати в піхоту — це теж виглядає вкрай дивно, скажу так, у зв’язку з тим, що підготовка екіпажів, їхнє бойове злагодження, їхня підготовка як фахівців експлуатації систем озброєння, зв’язку, навігації — це дуже довгий та недешевий процес насправді. Тим паче, з огляду на те, що, наприклад, із Чорноморським флотом у цьому плані біда ще більша, бо вони фактично й вийти в море, відпрацювати свої навички та курсові завдання не можуть. Тому ймовірність цього, як мені здається, досить невелика”, — сказав речник.

Читайте також: Три російські кораблі перебувають у Чорному морі

Прямий ефір