У Курській області спостерігається паритет контрольованих площ — аналіз Коваленка

Олександр Коваленко. Фото: zerkalo.az

У Курській області спостерігається паритет контрольованих площ між Збройними силами України та російськими військами. Про це сьогодні, 14 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів військово-політичний оглядач групи “Інформаційний спротив” Олександр Коваленко.

“Я не сказав би, що зона контролю в Курській області збільшується. Скоріше, там паритет контрольованих площ. Оскільки ми маємо просування в Лужківському районі, в районі Тьоткіно та Веселого. Своєю чергою російські окупанти мають просування в напрямку Снагості, Любимівки, а також дещо розширили зону свого контролю в районі Коренево. Це певний паритет”, — сказав він.

Як він зазначив, певні проблеми виникають через те, що у Курській області й не лише там погодні умови ускладнюють проведення наступальних операцій із використанням колісної техніки.

“Сили оборони України тривалий час мали домінантне становище над російськими військами, попри те, що в Курській області російські війська чисельно перевершували українські сили. Однак через наявність колісної техніки, яка є основною компонентою маневрової війни та забезпечує мобільність бойових дій, успіх у проведенні Курської операції залежить від погодних умов. З погіршенням погоди колісна техніка стає менш ефективною”, — наголосив Коваленко.

Крім того, за його словами, за поганих погодних умов — дощів і туманів — FPV-дрони також втрачають свою ефективність і будуть використовуватися рідше.

“Тому у російських окупантів з’являється своєрідне “вікно можливостей” для розширення зони контролю. Однак, якщо говорити про загальну тенденцію, то російські війська, які мають на сьогодні у п’ять разів більшу перевагу за кількістю особового складу над Силами оборони України, так і не змогли повернути контроль над Курською областю. Це лише вказує на те, що російська армія з часів ще 2022 року так і не може ефективно протидіяти маневровим та мобільним діям, швидкому та тактичному веденню бойових дій”, — підсумував Олександр Коваленко.

Читайте також: Українські війська утримують позиції в Курській області (ВІДЕО)

Нагадаємо, на думку військово-політичного експерта Дмитра Снєгирьова, заяви президента України Володимира Зеленського про те, що у 2025 році можливе закінчення гарячої фази повномасштабної агресії з боку Росії проти України цілком обґрунтовані.

Так, успішний характер дій Збройних сил України на території Курської області фактично ставить жирну крапку на планах Росії нав’язати свої плани закінчення війни.

Прямий ефір