Щодня — близько 400 обстрілів: про ситуацію у Запорізькій області розповів речник ОВА

Наслідки удару РФ по приватному сектору Запоріжжя. Фото: dsns.gov.ua

Останнім часом російські війська активно обстрілюють Запоріжжя. Найнапруженішими були дні з 22 вересня по 12 жовтня. Область зазнає величезних руйнувань — у населених пунктах порушено енерго- та водопостачання. Про це сьогодні, 14 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДOM  розповів спікер Запорізької обласної військової адміністрації Олександр Коваленко.

“На превеликий жаль, руйнування систем електро- і водопостачання стали дуже регулярними для Запоріжжя, для тих населених пунктів, які розташовані ближче до лінії фронту. Мабуть, найбільш напружений період для Запоріжжя ми пережили з 22 вересня по 12 жовтня. Саме 22 вересня російські терористи почали обстрілювати обласний центр керованими авіабомбами. Величезної шкоди завдали, величезних руйнувань, пошкоджень насамперед житлового фонду. Це понад 150 багатоповерхівок і понад півтисячі приватних одноповерхових будинків. Колосальне руйнування. Досі тривають ремонтно-відновлювальні роботи. Працюють енергетики, працюють представники інших комунальних служб, щоб повернути всі блага цивілізації”, — розповів речник Запорізької обласної військової адміністрації.

За словами Коваленка, минулого тижня Запоріжжя і Запорізьку область обстрілювали приблизно 3 000 разів.

“Кожен день — це плюс-мінус 400 обстрілів із різного виду озброєнь: реактивні системи залпового вогню, артилерія, безпілотні літальні апарати різних модифікацій, інші види озброєння, зокрема авіаційні”, — розповів Коваленко.

Він додав, що останнім часом російські окупанти для обстрілів Запоріжжя активно використовують керовані авіабомби. Насамперед цілями російської армії є промислові підприємства, об’єкти цивільної інфраструктури. Але, на жаль, керовані авіабомби потрапляють у житловий сектор. Тому насамперед страждають люди.

“Запоріжжя знаходиться за 30-35 кілометрів, тому дуже часто російські окупанти почали використовувати керовані авіабомби. Їхня орієнтовна дальність польоту — 70-80 кілометрів, тому носіями даних бомб є російська авіація, яка на відстані 40 кілометрів. Авіабомби долітають до обласного центру, особливо до його лівобережної частини. Керовані авіабомби досить швидко переміщуються, тому у людей, на жаль, не так багато часу залишається для того, щоб спуститися в укриття або принаймні скористатися правилами двох стін”, — розповів Олександр Коваленко.

Читайте також: РФ завдала удару по Одесі балістикою: один загиблий, є поранені, пошкоджено цивільні судна

Прямий ефір