ЗСУ вражають військові об’єкти РФ у Криму — огляд (ВІДЕО)

Наслідки ураження нафтового терміналу в Феодосії. Скріншот: t.me/Crimeanwind/

Майже тиждень горіла нафтобаза у Феодосії на тимчасово окупованому Кримському півострові після атаки Збройних сил України. На сьогодні підприємство майже повністю знищено: вісім резервуарів згоріло, ще чотири пошкоджено. Тим часом росіяни в паніці передислокують системи протиповітряної оборони у напрямку Керченського мосту, оскільки його захист у морі дав тріщину, передає FREEДОМ.

Нафтовий термінал у Феодосії складався з 43 резервуарів загальною ємністю 258 тис. куб. м і був головним хабом пального для російської армії. Пожежа на ньому спалахнула 7 жовтня. Пізніше Генеральний штаб ЗСУ підтвердив удар по нафтобазі, яку використовували окупанти.

“Генштаб прямо заявляє, що це атака ракетних сил України. Агресор ніяк не може приховати факт влучання, факт масового військового ураження. При цьому в Криму агресор не оголошує повітряних тривог. Не оголошує ракетних тривог. Населенню вони не доводять це все”, — прокоментував експерт Асоціації реінтеграції Криму Борис Бабін.

Вже 10 жовтня на нафтобазі у Феодосії пролунали нові вибухи: за даними російських пабліків, на одному з терміналів стався викид горючих матеріалів. За шість днів нафтобаза догоріла. Знищено вісім резервуарів із паливом. Про це свідчать супутникові знімки, опубліковані OSINT-аналітиками.

“Задимлення, як минулими днями, над нафтобазою зараз немає. При цьому режим надзвичайної ситуації у Феодосії не знято, проїхати повз нафтобазу не можна, а транспорт змушений рухатися в об’їзд. При цьому підконтрольна РФ місцева влада досі нічого не повідомляє про причини пожежі на нафтобазі у Феодосії”, — повідомляє Telegram-канал “Кримський вітер”.

Однією з головних цілей для ураження залишається незаконно зведений Керченський міст. Росіяни робили різні спроби оборони, але жодна поки що не увінчалася успіхом. Бонові споруди, які встановлювали довкола мосту протягом усього літа, дрейфують у Чорному морі.

“Бонові загородження, якими Росія намагається захищати Керченський міст від можливих атак морських дронів ЗСУ, плавають в акваторії біля берегів Керчі. Як повідомляє кореспондент “Крим.Реалії”, фрагменти бонових загороджень дрейфують у районі міської набережної Керчі. Частину бонових загороджень морська течія прибила до берега в центральному районі Керчі”, — пише видання “Крим.Реалії”.

За оцінками експертів, у Криму розташовано 232 військові об’єкти. Усі вони є законними цілями для української армії. Сили оборони України працюють, щоб максимально послабити можливості російської протиповітряної оборони у тимчасово окупованих Криму та Севастополі.

Одне з останніх значних уражень Силами оборони України — “Панцир-С1” у Криму, який у Росії позиціонують як безаналоговий зенітний ракетно-гарматний комплекс. “Панцир” охороняє і резиденцію Путіна у Ново-Огарьові.

“Аналогів немає. Він практично неспроможний прикрити найважливіші об’єкти інфраструктури Російської Федерації. До речі, у Криму зафіксовано передислокацію “Панцир-С1″ на прикриття транспортної інфраструктури, йдеться про Кримський міст”, — зазначив військово-політичний аналітик Дмитро Снєгирьов.

Робота української армії спрямована на максимальне ослаблення можливостей російської протиповітряної оборони у тимчасово окупованому Криму. Таким чином Сили оборони України відрізають росіян від логістики та ресурсів.

Читайте також: Російські системи ППО нещадні до тих, кого захищають, — військовий експерт

Нагадаємо, протягом минулого тижня Сили оборони України завдали низки ударів по російських об’єктах — горіли склади та нафтобази.

Прямий ефір